Binnenland
NOSNTR

Inwoners Herkenbosch mogen nog niet naar huis, natuurbrand nog niet onder controle

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Inwoners Herkenbosch mogen nog niet naar huis, natuurbrand nog niet onder controle

De circa 4200 geëvacueerde inwoners van Herkenbosch mogen nog niet naar huis. Vanwege een natuurbrand in het nabijgelegen Nationaal Park De Meinweg is de concentratie koolmonoxide in de rook die over het dorp in Midden-Limburg trekt nog te hoog.

Morgenmiddag wordt opnieuw gekeken of de inwoners van Herkenbosch naar hun huis kunnen terugkeren. Een deel van de evacués heeft onderdak gevonden bij familie en vrienden en ook zijn er door de gemeente verschillende opvanglocaties ingericht. Die voldoen volgens de burgemeester van Herkenbosch aan de coronaregels. "De bedden staan op anderhalve meter afstand van elkaar."

Natuurbrand Herkenbosch nog niet onder controle

De brandweer krijgt bij het blussen hulp van Duitse collega's en van vier Chinook-helikopters van de luchtmacht. Vliegbasis Volkel blijft langer open om de luchtmacht te ondersteunen bij het bijtanken van de helikopters.

Deurnese Peel

Ook in de Deurnese Peel woedt een grote brand. Daar is naar schatting 800 hectare grond verwoest. Volgens Brandweer Nederland is het de grootste brand in 40 jaar. Gisteravond zijn uit voorzorg 59 woningen in de buurt ontruimd.

De honderd mensen die er wonen hebben onderdak gevonden bij familie en vrienden. Het is onduidelijk wanneer ze naar huis kunnen, want het kan nog dagen duren voor de brand geblust is.

De lokale brandweer wordt bijgestaan door brandweerkorpsen uit de regio Brabant-Noord. Ook hier werden blushelikopters ingezet van de luchtmacht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Op de Veluwe waren vannacht drie verschillende natuurbranden. Twee weken geleden waren er in de regio Apeldoorn vier verschillende branden in één nacht. De politie onderzoekt of er een verband is tussen de verschillende branden en sluit brandstichting niet uit.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie