Binnenland
EO

Kabinet wil verkeersboetes verhogen: 'Politieagenten denken dan wel 3 keer na voordat ze een bon uitschrijven'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kabinet wil verkeersboetes verhogen: 'Politieagenten denken dan wel 3 keer na voordat ze een bon uitschrijven'

De politie heeft veel minder de neiging om een boete uit te delen als ze sterk verhoogd worden. Dat zegt Xander Simonis, voorzitter van de politievakbond ANPV. "Een heleboel collega’s schrijven gewoon minder boetes uit. Als diender denk je toch drie keer na of het wel proportioneel is."

Vandaag werd bekend dat de boetes zo’n acht procent gaan stijgen. Dit is omdat boetes altijd meestijgen met de inflatie en die is nu eenmaal hoog. Door rood rijden gaat van 250 euro naar 280 euro, bellen achter het stuur van 350 naar 380.

'Niet gepast'

Als politieagent moet je "100 procent achter je optreden staan als je een boete uitdeelt" en agenten kunnen dat niet staan als de boetes exorbitant zijn, zegt Simonis. "Als je meedoet aan het verkeer, ligt een foutje op de loer. Als je een klein pensioentje hebt en je rijdt per ongeluk door rood, is hij zo een derde van zijn inkomen kwijt…", vindt hij. Hij vindt de boetes in deze tijd "niet gepast."

Minister Yesilgöz wil verkeersboetes verhogen ondanks hoge inflatie

Helpen hoge boetes?

Onderzoeker verkeersgedrag- en handhaving Charles Goldenbeld denkt dat hogere boetes wel werken. "We weten uit onderzoek dat als boetes worden verhoogd, dat dat altijd gepaard gaat met een verlaging van het aantal overtredingen. Mensen worden er wel door beïnvloedt", zegt hij. Dit werd in Nederland aangetoond en ook in het buitenland.

De bekende verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen weet niet of het zo werkt. "Er is niemand die bij 350 euro denkt: nu durf ik het nog even om mijn telefoon te pakken, maar bij 380 niet. Zo werkt het niet", vindt hij. Hij denkt dat de pakkans verhogen veel meer effect heeft: "Als iemand zijn telefoon niet dúrft te pakken, dan heeft dat echt effect."

Goldenbeld denkt dat er wel een groep mensen is die voorzichtiger gaat rijden, zeker nu het in de publiciteit is. "Het komt op de voorpagina van de Telegraaf te staan, nu realiseren mensen zich weer hoe hoog die boetes zijn, dat brengt een schrikeffect te weeg." Tertoolen is het daarmee eens, maar over drie maanden is iedereen het weer vergeten, denkt hij. "Mensen zijn heel kort van geheugen, dus het heeft weinig effect op het gedrag."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie