Binnenland

De overleden Chriet Titulaer kreeg vaak gelijk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De overleden Chriet Titulaer kreeg vaak gelijk

[NOS] "Ja, die magnetron gaat echt populair worden", zei Chriet Titulaer ergens in de jaren 80. De sterrenkundige en televisiepersoonlijkheid, die gisteren is overleden, voorspelde veel dingen in die tijd, en hij blijkt het bij een flink aantal dingen ook nog eens bij het juiste eind te hebben gehad.

Hij voorspelde, onder andere, de successen van de computer, de magnetron en de videorecorder. Ook voorspelde hij dat kranten minder belangrijk zouden worden en zich meer bezig zouden gaan houden met achtergronden.

Maar hij voorspelde ook themakanalen voor televisie, in een presentatie in 1985. "De wereld van morgen gaat er heel anders uitzien. U gaat meer elektronica in huis halen, uw huisbioscoop groeit. Er komen tv-kanalen die specifiek met één thema bezig zijn. Je kunt proberen een kanaal te maken met 24 uur sport.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


Titulaer zag ook de mogelijkheden van glasvezel. "Huizen worden aangesloten op glasvezel. Daarmee krijgen huishoudens toegang tot honderden tv-kanalen. Telewinkelen, telegiro, beeldtelefoon en alarmering, alles wat je maar zou willen. Het kan allemaal via dat ene glasvezeltje." Hij deed deze uitspraken ongeveer vijftien jaar voordat mensen internet in huis kregen.

Wees juist níet bang voor computers, zei hij. "Computers gaan het leven juist makkelijker maken."

De digitale ontwikkelingen zouden ook interactieve encyclopedieën mogelijk maken - later kregen we Wikipedia en Google. Maar dit bracht niet alleen positieve dingen met zich mee, daarvan was hij zich bewust: in 1997 waarschuwde Titulaer voor een tweedeling in de maatschappij door te snelle technologische ontwikkelingen.

"Die kloof is nu inderdaad goed te zien", zegt astronaut (en televisiepresentator) André Kuipers in het NOS Radio 1 Journaal. "Er zijn genoeg ouderen die geen internet hebben momenteel, waardoor ze op afstand raken van de maatschappij."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kuipers vertelde ook over het moment waarop hij Titulaer leerde kennen. "Ik was nog heel jong en wilde veel dingen over de ruimtevaart weten, dus die vroeg ik hem. Toen zei hij: 'Jij wil zeker ook wel astronaut worden'."

Die voorspelling had Titulaer dus ook al goed.

Quote

​Titulaer liet zien dat sciencefiction echt ging worden.

André Kuipers

Hij drukte een enorme stempel op het "ruimtevaartgebeuren", ging Kuipers verder. "Hij liet zien dat sciencefiction echt ging worden."

Het Huis van de Toekomst, een project van Titulaer waarmee hij mensen een idee wilde geven over hoe techniek hun leefwereld zou veranderen, voorspelde ook iets.

Boven op het gebouw zat, en nu nog steeds, een trechter die regenwater opvangt. Het regenwater wordt vervolgens gebruikt om de wc door te spoelen, een zeer moderne uitvinding voor eind jaren 80. "Veel woningen beginnen deze methode nu pas toe te passen", vertelde verslaggever Roel Pauw, die bij het Huis was, in het NOS Radio 1 Journaal.

Snufjes

Het project is inmiddels een centrum voor duurzame mobiliteit en een safety experience center geworden. "Een medewerker van een van de bedrijven vertelde me dat eigenlijk niks meer in werking is van de snufjes die Titulaer maakte", vertelde Pauw. "Maar hier en daar zie je zeker wel nog wat het ooit is geweest." Overigens zijn niet alle voorspellingen van Titulaer uitgekomen. Zo voorspelde hij dat TROS, AVRO en Veronica samen een commerciële omroep zouden beginnen en dacht hij dat in het jaar 2000 computerchips in hersenen werden geïmplanteerd. Maar dat kan nog komen.

André Kuipers reageert op het overlijden van Chriet Titulaer

Ster advertentie
Ster advertentie