Binnenland
BNNVARA

De Amerikaanse hondsvis houdt huis en bedreigt amfibieën

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. De Amerikaanse hondsvis houdt huis en bedreigt amfibieën

Heikikkers, groene kikkers en kleine watersalamanders opgelet: de Amerikaanse hondsvis houdt huis. De exoot eet de eitjes en larven van deze bedreigde amfibieën op. Bovendien plant hij zich snel voort. Een groot probleem dus. Over de Amerikaanse hondsvis en natuurlijk meer, gaat het in Vroege Vogels in 30 minuten.

{podcast audio="104579" caption="#26 kleine karekiet, uitsterven planten, column Maarten Keulemans, Amerikaanse hondsvis" }

In sommige vennen, vooral rondom Eindhoven, is de Amerikaanse hondsvis in grote aantallen aanwezig. Omdat het ook aan slechte omstandigheden gewend is, kan de exoot zich snel voortplanten. Dat maakt het diertje moeilijk om te bestrijden. Zelfs een ven leegpompen heeft geen zin: de hondsvis kan goed een tijdje op het droge overleven.

Torpedo-achtig dier

De Amerikaanse hondsvis is waarschijnlijk al ergens rond de jaren 50 van de vorige eeuw ontsnapt uit een kwekerij. Maar het lijkt erop dat exemplaren ook onbedoeld door mensen in de vennetjes zijn uitgezet die de vissen zelf in de vijver hadden.

De Amerikaanse hondsvis ziet er een beetje 'torpedo-achtig' uit en kan tot 15 cm lang worden. Ravon (reptielen, amfibieën en vissenonderzoek Nederland) houdt met metingen in de gaten hoe de aantallen Amerikaanse hondsvis, zonnebaars en snoek enerzijds en de amfibieën anderzijds zich ontwikkelen. Voorlopig lijkt er voor de vennen rond Eindhoven nog geen oplossing voor dit exoten probleem in zicht.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie