Binnenland

Kan je horen of een mug al vol zit?
AVROTROS

foto: Stockfoto: Stock
  1. Nieuwschevron right
  2. Kan je horen of een mug al vol zit?

Sander Lantinga, DJ bij Radio 538, beweerde in De Coen en Sander Show dat hij expert is op het gebied van muggen. Naar eigen zeggen kan hij precies het verschil horen tussen een volgezogen mug, en eentje die nog honger heeft. Een volle mug zou volgens hem een veel lager bromgeluid maken. Klopt die bewering?

Volgens onderzoekers van Wageningen Universiteit kunnen we nu al de tweede generatie muggen van het jaar verwachten, dus deze informatie zou goed van pas komen. Muggenexpert Bart Knols legt uit: "We hebben volgens mij de warmste maand mei van de afgelopen honderd jaar gehad en daarnaast ook nog eens een aantal dagen met extreme regenval, met name in het zuiden van het land. Dat zijn ideale omstandigheden voor koudbloedige dieren, zoals muggen, om zich voort te planten."

Geluid komt van vleugels

In tegenstelling tot wat sommige mensen, is de zoem van de mug niet een geluid dat met de mond wordt geproduceerd. Knols vertelt dat het geluid komt van het klappen van de vleugels. Een vrouwtjesmug doet dat zo'n 300 keer per seconde. Om in detail te treden: de vrouwtjesmug produceert een geluid van 400 hertz, waar een mannetjesmug tot ongeveer 700 hertz komt.

Is ons menselijk gehoor in staat om het verschil te horen, wanneer zo'n mug bijvoorbeeld net van de 400 hertz afwijkt? Volgens Jan de Laat, audioloog aan het LUMC, is dat mogelijk, al is het maar theoretisch. "Een afwijking van bijvoorbeeld 50 hertz voor mensen geen probleem moeten zijn om te kunnen horen", zegt De Laat. Ervaring speelt een grote rol in die herkenning. "Een ervaren luisteraar, zoals bijvoorbeeld een professioneel muzikant, zou zelfs een afwijking van één hertz kunnen horen."

De bloedmaaltijd

Dan rest de vraag of muggen verschillende soorten geluid maken voor en na hun 'bloedmaaltijd', zoals muggenexpert Knols het noemt. Die suggestie wijst Knols van de hand. "Nadat de vrouwtjesmug het bloed heeft opgezogen, vliegt ze weer weg op dezelfde snelheid als dat ze aankwam, met dezelfde frequentie in de vleugels."

Hoort Lantinga dan het verschil tussen de mannetjesmug en de vrouwtjesmug, dat wel bewezen is? "Dat verschil is inderdaad te horen," zegt Knols, "maar niet in de Nederlandse slaapkamer." De mannetjesmug komt niet in de buurt van de mens, omdat die niet geïnteresseerd is in bloedzuigen. "Wanneer je een mug hoort in je slaapkamer, is het sowieso een vrouwtjesmug."

Wat denken Coen en Sander zelf?

De uitkomst van dit korte muggenonderzoek ontging Coen en Sander zelf ook niet. In hun programma De Coen en Sander Show bespraken ze het feit dat de mug tóch geen ander geluid maakt als ze vol zit. Het presentatieduo waagde er een korte quiz aan: wat denken Sander Lantinga en nieuwslezer Jo van Egmond: is de uitspraak van Lantinga over muggen feit of fictie?

Coen en Sander bespreken de uitkomst van 'Feit of Fictie' op Radio 538

Sander Lantinga is vooralsnog niet onder de indruk: "Ik erken deze uitspraak niet!"

Over EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, iedere werkdag tussen 14.00 en 16.00 uur te beluisteren op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie