Binnenland
KRO-NCRV

Pesten veroorzaakt chronisch letsel: 'Door het pesten te noemen, maak je het klein'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pesten veroorzaakt chronisch letsel: 'Door het pesten te noemen, maak je het klein'

Laura is 32 jaar, maar nog steeds moet ze leven met de gevolgen van pesten. "Pesten heeft soort chronisch letsel aangericht", vertelt ze bij Spraakmakers. Volgens de Kinderombudsman "vergoelijken" we dit gedrag, door het pesten te noemen.

Littekens en nachtmerries

"Ik weet niet hoe ik me moet houden ten opzichte van familie en de maatschappij", zegt Laura. Het pesten van vroeger speelt nog dagelijks een rol in haar leven. Werken lukt niet en ook haar huidige relatie lijdt onder de impact dat het pesten nog steeds op haar heeft.

Ook Spraakmakers-communitylid John (69) leeft nog iedere dag met de geestelijke en lichamelijk littekens die hij overhield aan pesten. Tijdens de techniekles wordt hij voor zijn leven gebrandmerkt, maar ook de angst die hij hieraan overhield ontwricht zijn leven. "Ik wil gewoon weten hoe ik van die nachtmerries afkom."

'Door het pesten te noemen, maak je het klein'

Volgens Kinderombudsman Margrite Kalverboer vergoelijken we dit gedrag door het pesten te noemen. "Door het pesten te noemen, maak je het klein", vindt ze. "Mensen moeten zich realiseren dat wat wij pesten noemen eigenlijk mishandeling, discriminatie, bedreiging en belediging is. Dat is al lang strafbaar." Ze denkt dat wanneer we pesten noemen voor wat het is, we daar anders mee om zullen gaan.

Wat hebben kinderen nodig?

Daarom start de Kinderombudsman een onderzoek. "Wij willen van kinderen die nu gepest worden weten wat zij ervaren. Weten ze waarom ze gepest worden en wat hebben zij nodig?"

John vindt dat docenten en pedagogen veel meer aandacht moeten hebben voor pestgedrag. “De reden waarom ik naar Spraakmakers bel, is dat ik docenten en pedagogen erop wil wijzen dat ze secuurder moeten omgaan met dit gedrag. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat je dit niet ziet." John heeft zelf ook voor de klas gestaan en vindt dat je hier goede gesprekken over moet voeren met leerlingen.

Quote

Dan sta je machteloos

Laura

Laura ervaarde dat de pesters wel aangesproken werden, maar dat het niet hielp. “Ze doen zich toch anders voor bij de leerkracht dan als de leerkrachten er niet meer zijn. Dan sta je soort van machteloos.”

Oplossingen

De Kinderombudsvrouw wil met dit onderzoek zicht krijgen op pesten. "Wat ervaren kinderen zelf als pestgedrag en hoe zijn ze geholpen?" In het onderzoek vragen we kinderen ook zelf of ze kunnen aangeven wat ze nodig hebben." De uitkomsten moeten uiteindelijk bijdragen aan nieuwe oplossingen tegen pesten.

(De volledige namen van Laura en John zijn bij de redactie bekend.)

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie