Binnenland
BNNVARA

'CDA-fractie houdt biechtstoelprocedure'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'CDA-fractie houdt biechtstoelprocedure'

De Tweede Kamerfractie van het CDA is druk op zoek naar een nieuwe voorzitter, nadat Sybrand Buma gisteravond zijn vertrek aankondigde. "Wat nu gebeurt, is dat er een biechtstoelprocedure plaatsvindt", vertelt CDA-ingewijde Jack de Vries tegen De Nieuws BV. "Dus ieder Kamerlid kan zich uitspreken over zijn voorkeur en op basis daarvan wordt een voordracht gemaakt voor de fractie en die mag daarin dan een eigen keuze maken."

Opvolgeritits bij het CDA

Voormalig spindoctor en staatssecretaris Jack de Vries weet als geen ander hoe wisselingen van het leiderschap bij het CDA verlopen. Van dicht bij zag hij Elco Brinkman (1994), Enneüs Heerma (1997), Jaap de Hoop Scheffer (2001) en Jan-Peter Balkenende (2010) afscheid nemen als partijleider.

Video niet beschikbaar

Opvallend genoeg heeft het CDA sinds de oprichting in 1980 nooit een soepele leiderschapswissel meegemaakt. Die verlopen niet zoals de partij, de opvolger, de voorganger of een combinatie van hen voor ogen had. Tot nu.

Binnen de partij is al langer bekend dat Sybrand Buma waarschijnlijk geen lijsttrekker meer zou worden en verschillende kroonprinsen en kroonprinsessen lopen zich al warm. Toch verloopt dat proces zonder gegooi met modder en messen.

Hoe uitzonderlijk dat is, laten politiek redacteuren Peter Kee en Joost Bekendam zien in een reconstructie.

De Nieuws BV is iedere werkdag te horen tussen 12.00 en 14.00.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie