Binnenland
NOSNTR

Via een hersenkastje toch communiceren met een ALS-patiënt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Via een hersenkastje toch communiceren met een ALS-patiënt

Het is Duitse wetenschappers gelukt om een man die lijdt aan ALS te laten communiceren. De ziekte is bij de man in een ver stadium. Hij kan onder meer zijn ogen al niet meer bewegen. Maar dankzij een elektrode in zijn hersenen kan de man communiceren met zijn vrouw en zoon, schrijven de onderzoekers in het vakblad Nature Communications.

Femke Nijboer, neuro-technoloog aan de Universiteit Twente, is enthousiast over dit onderzoek. "Het is voor de eerste keer dat ze hebben aangetoond dat iemand een volledig locked-in syndroom in staat is om dit te doen."

"In een volledig locked-in syndoom kan je helemaal niets meer bewegen en weten we eigenlijk niet wat er in die mensen omgaat. Dat is het raadsel. Zijn ze er nog? Wat vinden ze van hun leven? Door dit artikel weten we dus dat die man nog wel aanwezig was", legt Nijboer uit.

'Ik wil een biertje'

De man communiceerde over alledaagse zaken. 'Ik wil graag een biertje in mijn infuus'. 'Kun je een album van de band Tool opzetten?' Ook liet hij weten dat hij trots is op zijn zoon en dat hij graag goulashsoep via zijn maagsonde wil.

Maar ook vroeg hij praktische dingen over de zorg, zoals het hoger leggen van zijn handen of zijn houding in bed.

Tergend langzaam

Nijboer legt het uit hoe ze dit bij de Duitse man voor elkaar hebben gekregen. "Ze hebben hem een elektrode op zijn hersenschors geïmplanteerd. Vervolgens hebben ze hem geluid laten maken met zijn hersenen. Als je dat lang genoeg doet, kun je dat geluidje in beweging te zetten met de hersenen. Toen heeft het onderzoeksteam hem letters aangeboden en zo kon hij letters uitzoeken en zinnen spellen."

Deze lastige behandeling was er eentje van de lange adem. "Het gaat tergend langzaam. Het spectaculaire is niet de snelheid van dit systeem, maar wel dat hij het kan", besluit Nijboer.

Femke Nijboer, neuro-technoloog aan de Universiteit Twente, over het Duitse onderzoek

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie