Binnenland
BNNVARA

Grote groepen honden niet meer welkom in Goois Natuurreservaat

foto: Vroege Vogels/Mushangafoto: Vroege Vogels/Mushanga
  1. Nieuwschevron right
  2. Grote groepen honden niet meer welkom in Goois Natuurreservaat

Gewonde reeën en verstoorde nesten: grote groepen loslopende honden zijn de grootste verstoorders in de gebieden van het Goois Natuurreservaat (GNR). Daarom mogen vanaf juli 2021 maximaal drie honden per begeleider mee daar de natuur in, vertelt Peter Kampen in Vroege Vogels.

Honden uitlaten in natuurgebied aan banden

"Reeën worden vaak opgejaagd, we zien vaak met wildcamera's bij dassenburchten dat honden erom heen lopen te snuffelen en te graven. Dat willen we niet", zegt teamleider terreinbeheer Peter Kampen in Vroege Vogels.

Volgens de natuurorganisatie GNR zijn grote groepen loslopende honden met stop op één de grootste verstoorders. Dat zien de boswachters aan het aantal gewonde reeën en verstoorde nesten van op de grond broedende vogels als graspieper, boom- en veldleeuwerik. "Wij zijn een natuurbeschermingsorganisatie en de bescherming van de natuur staat bij ons voorop, maar ook de gastvrijheid. De balans daartussen is nu soms wel eens zoek", aldus Kampen.

Hussen verstoren de wandeling

Daarnaast storen recreanten zich aan de hondenuitlaatservices, de zogenaamde 'hussen'. Die bedrijfjes zijn de laatste tien jaar enorm gegroeid. Ze voorzien in een behoefte voor hondenbezitters die zelf niet in staat zijn om hun hond uit te laten, soms door ziekte, of doordat ze geen tijd hebben.

"Die hussen komen dan hier aan met een busje met gemiddeld een groep van 10 tot 15 honden per uitlaatservice. Als je dan hier zelf loopt met je eigen hond of je loopt hier te joggen dan voelt dat heel erg bedreigend", legt Kampen uit. "Daarom gaan we terug naar een maximum van drie honden per begeleider, dat is een groepsgrootte die de begeleider nog goed onder controle kan houden. Bij groepen van meer dan acht honden krijg je roedelvorming."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'De drukt wordt te groot'

De hussen zijn niet blij met de nieuwe regels van de GNR. Doordat andere terreinbeheerders in de regio (rond Amsterdam en Utrecht) al eerder het aantal hussen in hun terreinen aan banden hebben gelegd, komen steeds meer hussenbusjes met honden de kant van het Gooi op. "We hebben in onze terreinen al 45 van die hussen geteld", zegt Kampen.

De hussen uit het Gooi hebben hiervoor gewaarschuwd en zeggen nu de dupe te worden van de strenge maatregelen van het Goois Natuurreservaat. Kampen: "Wij zijn niet verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering van de hussen. Ze hebben jarenlang gebruik mogen maken van een publiek goed en dat was ook prima. Maar, nu wordt de druk te groot."

Alternatief voor hussen

Rinco Bos, eigenaar van huisdierenservice 'Brownie' is ook niet te spreken over de maatregel van het GNR. Maar, hij zag dit wel aankomen en heeft een mooi alternatief bedacht: "Wij zijn er al een jaar of drie mee bezig en hebben nu een particuliere terreineigenaar gevonden die zijn gebied verhuurt om onze honden te kunnen uitlaten."

"Het zijn twee stukken van 6 à 7 hectare in de buurt van Hilversum, en dat kun je per uur per hus huren. Het gebied is helemaal omheind, dat is handig voor de honden maar ook de reeën blijven uit dat terrein weg. Niemand heeft er last van, er zijn ook geen wandelaars, hardlopers, ruiters en mountainbikers", zegt Bos.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie