Binnenland
NOSNTR

Epidemioloog niet eens met visie van Kuipers: 'De grote lijnen moeten vanuit de overheid komen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Epidemioloog niet eens met visie van Kuipers: 'De grote lijnen moeten vanuit de overheid komen'

Als er een nieuwe golf komt in het najaar zijn we niet goed voorbereid. Dat zeiden ziekenhuisdirecteuren, gezondheidseconomen en koepelverenigingen in een hoorzitting in de Tweede Kamer vandaag. Minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport erkent dat Nederland nog niet volledig klaar is voor een nieuwe golf, maar roept bedrijven en organisaties ook op niet alleen naar hem te kijken.

Nederland niet goed voorbereid op volgende coronagolf

"Een deel van zijn woorden onderstreep ik volledig. Iedereen heeft hier een rol in, iedereen heeft hier verantwoordelijkheden in", vertelt epidemioloog bij het Radboud UMC in Nijmegen Alma Tostmann in Nieuws en Co. "Het klopt inderdaad dat de sectoren het moeten uitvoeren, maar de impuls daarvoor, de grote lijnen, de hoe en het waarom, moeten toch echt vanuit de overheid komen."

Collectief belang

"Dat de uitwerking wordt uitbesteed aan de sectoren zelf, lijkt mij vanzelfsprekend. Veel van de maatregelen die de minister benoemt, heb je niet continu nodig, maar alleen als het bijvoorbeeld slechter zou gaan qua besmettingen. Een deel van de dingen die hij noemde, zoals afstand houden en meer gaan testen, dat doe je niet per se voor jezelf. Dat doe je voor het collectieve belang en voor de volksgezondheid. Dat is toch een andere manier van denken", zegt Tostmann. "Het lijkt mij sterk dat het, zomaar zonder daar iets aan te doen vanuit Den Haag, door de sectoren wordt opgepakt."

Het Radboudumc zelf probeert al heel veel te doen. Zo bespreekt het ziekenhuis met andere ziekenhuizen over plannen voor volgende coronagolven en heeft het een infrastructuur achter de hand zodra er meer ernstige coronapatiënten binnen komen. "Maar wat wij niet kunnen doen, en waar wij het meeste profijt van zouden hebben, is het tegengaan van besmettingen in de maatschappij. Dan heb je minder patiënten, minder ziek personeel. Dat is iets waar wij binnen de muren van het ziekenhuis niet over gaan."

Zicht op het virus

"Er zijn drie maten waarop we op dit moment naar kijken", vertelt Tostmann. "Dat is het rioolwater. Hoeveel virusdeeltjes zitten in het riool? We kijken naar hoeveel mensen met covid-achtige klachten naar de huisarts komen en dan hoeveel mensen in het ziekenhuis liggen. Dat zijn op zich bruikbare en redelijk betrouwbare maten. Maar er zit een heel gat tussen." De epidemioloog doelt daarmee op de pcr-testen die gestopt zijn. "Hoeveel mensen zijn er ziek of hebben een infectie? Waar circuleert het virus en waar neemt het toe? Dat wisten we tot voor kort met die pcr-testen. Die zijn gestopt, dus we missen echt een hap aan belangrijke informatie. Daar is, in mijn ogen, niet iets anders voor in de plaats gekomen wat ons helpt om te zeggen dat er weer een opvlamming is van het virus. Daar kunnen we nog wat aan doen."

Ze hoopt dan ook dat de overheid snel met nieuwe plannen komt. "Er zijn goede ideeën gedeeld door het OMT-advies. Dat mensen hun zelftest kunnen rapporteren. Dat mensen met klachten aan een soort van enquête meedoen, waarbij ze elke week doorgeven of ze bepaalde klachten hebben. Daar kan je ook testen aan verbinden. Ik had eigenlijk verwacht dat zodra de pcr-test zou stoppen, iets anders ervoor in de plaats zou komen. Ik begreep dat daar in juni plannen over worden gepresenteerd. Ik hoop echt dat het er is, want dat gaan we heel hard nodig hebben."

Nieuws en Co over voorbereidingen nieuwe coronagolf

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie