Binnenland
BNNVARA

Bevers in tuinen: 'We kunnen beter meebewegen met de bever dan ze afschieten'

foto: Vroege Vogels/Elshout-Natuurfotografiefoto: Vroege Vogels/Elshout-Natuurfotografie
  1. Nieuwschevron right
  2. Bevers in tuinen: 'We kunnen beter meebewegen met de bever dan ze afschieten'

Niet dat er buitensporig veel bevers daar vertoeven, maar meer op welke locatie. Het is namelijk niet gek als je daar een bever in de tuin ziet knagen aan een boomstam of een burcht ziet bouwen. Hoe het komt dat de bevers naar steden en dus tuinen trekken, vertelt Jeroen Reinhold van Landschap Flevoland in Vroege Vogels.

Ruimte voor de bevers in Flevoland

In elke provincie wordt er anders met beverhinder omgegaan. In Limburg worden bevers bejaagd, maar in Flevoland wordt er op een andere manier gekeken hoe ze het beverprobleem kunnen aanpakken. Flevoland is natuurlijk ook een heel ander gebied dan Limburg of het rivierengebied.

Bevers in de tuin

In Flevoland bouwen ze geen dammen, omdat het waterpeil niet wisselt en ze niet in dijken zitten. Wel bouwen ze natuurlijk burchten. Op dit moment zijn er zestig burchten in Flevoland. Maar dat is niet het grote probleem in de provincie: omdat de beste plekken bezet zijn, trekken de bevers steeds meer richting de steden. Ze gaan tuinen binnen en veroorzaken daar schade aan bomen en bouwen ook daar burchten.

Om te voorkomen dat bevers de tuinen ingaan, zijn er eilandjes aangelegd in openbare watergangen. Jeroen Reinhold: "Bevers zijn heel goed te sturen. Als je een mooi eilandje maakt met veel bomen zullen ze binnen twee jaar daar zitten, en niet meer in de tuinen. We kunnen beter meebewegen met de bever dan ze afschieten. Ze laten zich niet wegjagen, de ervaring leert dat een lege beverburcht vaak binnen enkele jaren weer bezet is."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie