Binnenland

Vakantie voorbij: 'Boek meteen weer een nieuwe'

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Vakantie voorbij: 'Boek meteen weer een nieuwe'

[AVROTROS] De vakantie is voorbij en we gaan allemaal weer aan het werk. Dat betekent reizen in een volle trein of achteraan aansluiten in de file. Hoe houd je dat vakantiegevoel nog even vast? We geven tips!

Vakantie voorbij: 'Boek meteen weer een nieuwe'

Iedereen doet het: je komt weer terug op je werk en het eerste dat je doet is bijpraten met je collega's. Je kan honderduit vertellen over je vakantie, welke terrasjes het fijnst waren, waar je lekker hebt gegeten en welke prachtige plekken je hebt gezien. Dan is er ook de keerzijde: als je uitgepraat bent moet je weer aan de bak.

Sara van Wesenbeeck is life & businesscoach en weet alles over de ideale balans tussen werk en je vrije tijd. Zij geeft een aantal tips waar je op kan letten. "Zorg dat je op een rustige manier je vakantie inrolt en zorg dat je niet tijdens je vakantie gestoord wordt door werk. Bedenk voor je vakantie al of je door je werk gestoord wil worden tijdens je vakantie. Laat je smartphone en laptop thuis. Dat is heel moeilijk voor mensen."

'Is alles goed geregeld?'

Zorg ervoor dat alles geregeld is op je werk. Regel ook vervanging indien nodig. "Reken twee dagen om na je vakantie bij te praten met je collega's, je ongelezen mailtjes te lezen en de overdracht met je collega die je werk heeft overgenomen." Van Wesenbeeck doelt erop dat het belangrijk is dat je rustig weer begint en je dus niet vol op je werk stort. "Het is een verstandige investering die rust en productiviteit oplevert."

'Blijf in je comfortzone'

Mensen raken niet uitgerust van dingen die ze nog nooit eerder hebben gedaan. "Dat levert veel stress op. Doe iets waarvan je weet dat je daar ontspannen van wordt." Een week is wel het minimum dat je aan vakantie moet opnemen. "Dat heb je nodig om af te kicken van je dagelijks bestaan." Na die week heb je nog minimaal een week nodig om te genieten. "Maak ook al die vakantiedagen op. Je kan ook vaker, maar dan kort, op vakantie gaan." Van Wesenbeeck tipt dat het een kwalitatieve vakantie moet zijn met het gevoel dat je echt weg bent van de routine van het werk. "Een vakantie moet rust en herstel brengen."

'Boek meteen een nieuwe reis'

Reizen is voorpret en door snel na je vakantie een nieuwe reis te boeken betekent dat je iets hebt om naar uit te kijken. "Al is het maar een weekendje weg." Zorg ook dat je de reis niet snel vergeet. Maak dus een fotoboek of monteer een leuk filmpje. Zo blijven je herinneringen bewaard. Je kan ook op je bureau een souvenir neerzetten dat je tijdens je vakantie hebt gekocht. Zo blijf je altijd aan die mooie reis denken.

Kook thuis zoals op vakantie

Spaanse paella, Italiaanse risotto, een Amerikaanse hamburger of een moussaka uit Griekenland zijn enkele voorbeelden van lokale gerechten. Maak het thuis in je eigen keuken ook eens klaar, daarmee blijf je denken aan je vakantie. Spoel het weg met een lekkere fles wijn afkomstig uit je vakantieland. Er wordt geen wijn gemaakt? Wellicht zijn er bij de betere slijterij lokale biertjes te krijgen. Ben je niet zo'n held (of heldin) in de keuken, ga dan uit eten naar een goede pizzeria of geniet van tapas in een tapasrestaurant.

Reageren? Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie