Binnenland

Gynaecoloog uit Zwolle verwekte minstens zeventien donorkinderen

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gynaecoloog uit Zwolle verwekte minstens zeventien donorkinderen

Een inmiddels overleden gynaecoloog uit Zwolle heeft zeker 17 donorkinderen verwekt met zijn eigen sperma, zonder dat de vrouwen met een kinderwens dit wisten. Dat schrijft het Isala-ziekenhuis in Zwolle op zijn website.

Dna-onderzoek heeft de familie en de donorkinderen bij elkaar gebracht. Ellen Giepmans, directeur van het FIOM lichtte de zaak toe in het NOS Radio 1 Journaal: "Dit heeft plaatsgevonden in een andere tijd. Het is natuurlijk af te keuren, maar toen was er veel minder openheid over kunstmatige insiminatie en de arts kon redelijk op zichzelf werken. Er kunnen nog meer kinderen zijn want er zijn er die niet ingeschreven zijn in de dna-databank en sommige donorkinderen weten niet eens dat ze dat zijn."

Per toeval ontdekt

De gynaecoloog in kwestie, Jan Wildschut, hield zich van 1981 tot en met 1993 in het toenmalige Sophia Ziekenhuis in Zwolle bezig met 'Kunstmatige Inseminatie Donorsperma'. Het ziekenhuis sluit niet uit dat er meer donorkinderen zijn.

De zaak kwam toevallig aan het licht, toen een donorkind via databank Fiom een dna-match had met een nicht van Wildschut. Daarna volgden er meer matches met afstammelingen.

Anonieme spermadonor

De wensouders gingen er destijds van uit dat er een anonieme spermadonor in het spel was. De arts zou niks hebben laten blijken, vertelt een van de wensouders in de Stentor "Hij maakte op ons een vriendelijke, betrokken en integere indruk. Zowel in het voortraject als de behandeling. We hebben nooit enig vermoeden gehad dat hijzelf de donor zou kunnen zijn geweest."

Het Isala-ziekenhuis noemt het "onacceptabel dat een gynaecoloog-fertiliteitsarts, behandelaar én spermadonor is geweest in het eigen ziekenhuis". Het Isala is bereikbaar voor mensen die willen weten of ze zelf ook van de arts afstammen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie