Binnenland
AVROTROS

Zelfrijdende auto's moeten moreel redeneren

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zelfrijdende auto's moeten moreel redeneren

Kunnen machines zelf keuzes maken in gevaarlijke situaties? In Duitsland heeft het Ministerie van Transport regels gepresenteerd voor ethische dilemma’s bij zelfrijdende auto’s. Want hoe moet een auto de keus maken tussen bijvoorbeeld wie je op straat aanrijdt, mocht dit niet te voorkomen zijn?

De regels in Duitsland laten in elk geval de mens boven omgeving of dier gaan bij een ongeluk. Daarnaast mag een auto niet discrimineren als een ongeluk met een mens niet te voorkomen is. Maar moeten we ethische dilemma’s wel bij de auto leggen? En hoe staat het eigenlijk in Nederland met wetgeving rondom zelfrijdende auto’s?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Voorkomen

Frans Tillema, lector intelligente mobiliteit aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, vertelt dat Duitsland een belangrijke eerste stap heeft genomen. Tillema zegt dat vooral moet worden voorkomen dat een auto ethische dilemma’s tegenkomt. Dit houdt in dat er voorspellende software ontwikkeld moet worden, die gevaarlijke situaties moet zien te voorkomen.

Wetgeving Nederland

"In Nederland is er nog geen wetgeving met betrekking tot ethische dilemma’s," vertelt Tillema. Nederland loopt wel als testland voorop en schept randvoorwaarden om te testen. Door middel van uitvoerige beoordelingen probeert de overheid te voorkomen dat een zelfrijdende auto problemen veroorzaakt. "De techniek moet onfeilbaar zijn." Nu blijft de techniek nog wel vaak bij auto’s die langzaam rijden en extreem voorzichtig zijn.

Voordelen

Trendwatcher Vincent Everts vind het besluit in Duitsland onzin. Volgens Everts moet men zich niet afvragen wie je aanrijdt mocht het niet te voorkomen zijn, maar of je de persoon in of buiten de auto beschermt. Everts denkt wel dat de Nederlander over twintig jaar in volledig autonome auto’s zal rijden. Zelf is hij daar grootvoorstander van. "De zelfrijdende auto is veiliger, stabieler en rustiger. En stoppen, remmen, stoppen, remmen in de file is dan ook verleden tijd."

Zelfrijdende auto's en ethische beslissingen

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie