Binnenland

Vijf jaar cel voor verkrachting Van den Hurk, doodslag niet bewezen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vijf jaar cel voor verkrachting Van den Hurk, doodslag niet bewezen

[AVROTROS] De 49-jarige Jos de G. is veroordeeld tot vijf jaar celstraf voor de verkrachting van Nicole van den Hurk in 1995. Hij werd vrijgesproken van doodslag, omdat de kans bestaat dat nog iemand anders betrokken is geweest bij de dood van het meisje. Tegen de Helmonder was veertien jaar celstraf geëist voor verkrachting én doodslag.

De conclusie van de rechter werd met veel verontwaardiging aangehoord door de nabestaanden. De stiefmoeder van Nicole van den Hurk verliet cynisch applaudisserend de rechtszaal en beende even later woedend het gerechtsgebouw uit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verslaggever Joris van de Kerkhof sprak met de advocaat van de nabestaanden, Richard Korver:

De 15-jarige Nicole van den Hurk is op vrijdag 6 oktober 1995 op weg naar haar bijbaantje in een winkelcentrum in Eindhoven als ze verdwijnt. Na anderhalve maand wordt haar lichaam gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lieshout. Ze is verkracht en vermoord.

In de slip van Nicole zijn meerdere DNA-sporen gevonden. DNA dat een sleutelrol speelt in deze zaak. Lang is het namelijk onduidelijk wie de mogelijke dader is. Een van die DNA-sporen leidt naar Jos de G. uit Helmond. Hij wordt in 2014 opgepakt en hoorde als verdachte in deze zaak veertien jaar cel tegen zich eisen.

In Radio EenVandaag was uitgebreid aandacht voor de rol van DNA in rechtszaken. Advocaat Inez Weski vertelde over haar ervaringen en NFI-deskundige Arnoud Kal gaf uitleg over DNA:

Ster advertentie
Ster advertentie