Duitsers zijn gek op onze taal, maar die liefde lijkt niet wederzijds: 'In Nederland staat de Duitse taal onder druk'
- Nieuws
- Duitsers zijn gek op onze taal, maar die liefde lijkt niet wederzijds: 'In Nederland staat de Duitse taal onder druk'
De verhouding met onze oosterburen is niet altijd van harte geweest. Daarom is het opvallend dat meer Duitsers onze taal zijn gaan leren dan andersom het geval is. Althans dat beweert Antoin Scholten, de burgemeester van Venlo.
Scholten, burgemeester en voorzitter van de veiligheidsregio Noord-Limburg, deed bij het radioprogramma Stax&Toine de uitspraak: "Inmiddels zijn er meer Duitsers die Nederlands leren dan Nederlanders die Duits leren." Dit zei hij naar aanleiding van de stromen Duitse toeristen tijdens Hemelvaart in de Designer Outlet Roermond.
Feit of fictie? Duitsers leren meer Nederlands dan Nederlanders de Duitse taal
Belangstelling door Duitsers is groter
Uit een rondgang bij deskundigen blijkt dat dit al langer het geval is. Journaliste Margriet Brandsma denkt wel te weten waardoor dit komt, want met name in de grensstreek zijn er veel Duitse studenten die de beslissing nemen om in Nederland te studeren. "Maastricht en Enschede zijn vaak dichterbij dan Duitse studentensteden als Berlijn en Hamburg. Dus heel vaak is de keuze heel praktisch gericht; het vergroot de kansen op de arbeidsmarkt. Ze zijn wat dat betreft misschien wel wat slimmer dan wij."
Paul Sars is hoogleraar Duitse taal en cultuur en decaan van de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij ziet eveneens deze ontwikkeling. "In Nederland staat de Duitse taal onder druk. Bovendien staan er hier maar 300 studenten voor Duits ingeschreven. Terwijl dat er in Duitsland meer dan 1.500 voor neerlandistiek zijn. Ditzelfde getal geldt voor Nederlandse studenten die in Duitsland studeren. Omgekeerd studeren er maar liefst 25.000 Duitse studenten in ons land", somt de professor op.
'Het is essentieel om onze taal te leren'
Om jezelf verstaanbaar te maken in een land waar je studeert kan Engels soms een uitweg bieden. Maar in Nederland ligt dat toch anders, zo legt Duitsland-correspondent Bertus Bouwman uit. "Een groot deel van de Duitse studenten besteedt in hun vrije tijd aandacht aan onze taal. Zo worden sommige vakken alleen maar in het Nederlands gegeven. Zeker als je wilt socializen en een beetje een studentenleven wil opbouwen in Nederland, dan is het essentieel om onze taal te leren", concludeert Bouwman.
Toch is er minder interesse om de Duitse taal te leren, zo constateert hoogleraar Paul Sars. "Dat zie je ook terug bij de universiteiten waar deze opleidingen worden aangeboden. Voorheen waren dat er zes en nu zijn dat er nog maar drie." Dit laat volgens hem zien dat de belangstelling van Duitsers om Nederlands te studeren groter is dan andersom.
Ode aan de Duitse taal
Annette Birschel, correspondent voor verschillende Duitse media in Nederland, houdt haar hart vast als het gaat om de Duitse taal in Nederland. Zo ziet ze dat het de laatste jaren behoorlijk onder druk is komen te staan. Dat heeft volgens haar te maken met de overheid die Duits niet meer als een kernvak beschouwt. Brandsma vult haar daarom aan. "Dat is voor Nederlandse scholieren nou niet echt een stimulans om dan later Duits te gaan studeren."
Bovendien neemt Bouwman nog een andere mentaliteit bij ons waar. "Bij veel Nederlanders zou nog het idee bestaan dat je Duits eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Integendeel! Duitsers voelen zich onzeker als je hen in een andere taal ondervraagt. Dan is dat toch wel heel belangrijk om deze taal te leren", betoogt de correspondent. Tot die mentaliteit bij ons verandert, blijft het een feit dat Duitsers meer belangstelling voor ons hebben.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.