Wetenschap & Techniek
BNNVARA

Kweekvlees als alternatief voor 'gewoon' vlees. Wanneer wordt het werkelijkheid?

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Kweekvlees als alternatief voor 'gewoon' vlees. Wanneer wordt het werkelijkheid?

In Nederland eten per jaar we gemiddeld 39 kilo vlees per persoon en elk jaar stijgt de consumptie van vlees nog. De vleesindustrie is op dit moment verantwoordelijk voor een groot deel van de CO2-uitstoot bij het maken van ons voedsel en kweekvlees wordt gezien als een goed alternatief voor de toekomst.

Al jaren wordt erover gepraat, maar wat is kweekvlees en wanneer is er betaalbaar kweekvlees voor iedereen? Dat vertellen Rob Morren en Ralf Becks in De Nieuws BV.

Het klinkt ideaal: geen dieren doden en tóch je stukje vlees kunnen eten. Door kweekvlees kan het. Zo'n stukje kweekvlees wordt in het laboratorium gemaakt. Rob Morren legt uit hoe dat in z'n werk gaat: "Met een klein spuitje worden uit de bil van een koe duizenden of miljoenen stamcellen gehaald. Die stamcellen worden in een grote bioreactor gestopt, daar gaan dan eiwitten bij en dat samen groeit dan, door steeds meer voedingstoffen toe te voegen, in een week of drie/vier tot een stukje vlees." Het vlees dat op deze wijze geproduceerd wordt, lijkt qua uiterlijk en structuur op gehakt.

Wanneer kunnen we het in Europa kopen?

In Europa is het voor consumenten nog niet toegestaan om kweekvlees te consumeren. Als je wel een stukje kweekvlees wil nuttigen, dan moet je naar Singapore. In één restaurant staat het op de kaart en kun je kipnuggets van kweekvlees eten.

Er zijn drie hobbels die genomen moeten worden om kweekvlees ook in Europa te krijgen:

  1. De consument
    Er is onderzoek gedaan naar de behoefte aan kweekvlees. Uit dit onderzoek kwam dat 40% van de ondervraagden ervoor open staat. Maar aan de andere kant twijfelt 20% nog. Zij willen eerst weten of het wel veilig is én of zo'n stukje kweekvlees wel lekker is.
  2. Het is nog niet toegestaan in Europa
  3. De schaal
    Het wordt op dit moment nog niet veel gemaakt. Onderzoeksbureau CE Delft heeft onderzocht dat kweekvlees op dit moment nog 100 tot 1000 keer duurder is dan 'gewoon' vlees. En er is nog wel 10 jaar nodig om die kosten flink naar beneden te krijgen.

'Door het te laten zien, is het makkelijker om hier een beslissing over te maken'

Ralf Becks is innovatie-expert. Hij is bezig om een prototype van een kweekvleesboerderij op te zetten. "Het nadeel van dat het niet kan, is dat je ook nog niet kan starten met leren. Het gaat nog wel even duren totdat het toegestaan is in Nederland, maar ondertussen kan je wel uitvinden wat je niet weet en dat kun je vervangen door prototype onderdelen."

Door het te laten zien, zou het volgens Becks makkelijker moeten zijn om beslissingen hierover te maken omdat het concreter wordt.

Wat moet er nog gebeuren om kweekvlees in de supermarkten te krijgen?

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie