Binnenland
AVROTROS

Anti-Aziatisch racisme: 'Ik word aangestaard alsof ik dierentuindier ben'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Anti-Aziatisch racisme: 'Ik word aangestaard alsof ik dierentuindier ben'

Robert Aaron Long schoot afgelopen week op drie locaties in Atlanta zes Aziatische vrouwen dood. Hoewel hij zelf zegt dat dit voortkomt uit zijn seksverslaving, bestempelen velen het als anti-Aziatisch racistisch geweld. Duizenden Amerikanen betoogden ertegen in onder meer New York, Washington en Atlanta. Ook in Nederland klikt een tegengeluid. "Hoeveel doden moeten er vallen voordat wij serieus genomen worden?", zegt Rui Jun Luong van platform Asian Raisins in Blok&Toine.

Anti-Aziatisch racisme

"Ik heb erover getwitterd vandaag", vertelt Mischa Blok in de uitzending van Blok&Toine. "Er wordt heel veel op gereageerd, en dan komen ze altijd met de tekst 'Sandra Reemer vond het wél leuk om kroepoekje genoemd te worden'. Of mensen die zeggen dat ze vroeger ook wel eens voor ‘dikzak’ zijn uitgescholden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dit is wat er van komt

"Van Aziatische Nederlanders krijg je dan heel andere reacties. Ze laten weten dat ze het belachelijk vinden en dat er een einde aan moet komen." Een van die Nederlanders is Rui Jun Luong, van het platform Asian Raisins. "Ik vind het niet normaal wat er gebeurt, maar ik had het eigenlijk wel een beetje verwacht."
De reden daarvoor is helder, zegt Luong. "We zien dat er in Amerika en andere landen al zien wat er structureel gebeurt, hoe Oost- en Zuid-Aziaten worden geportretteerd. Ze worden vaak als stereotype getoond: geseksualiseerd, onderdanig, mysterieus. Ze worden dus gedehumaniseerd. Ze zijn een lustobject, waardoor het seksisme en het racisme normaliseert. Dit is dus wat er van komt, als je dat op een structurele manier doet."

Dierentuindier

Luong maakt het anti-Aziatisch racisme zelf op dagelijkse basis mee. "Ik kan een waslijst opnoemen van wat ik heb meegemaakt. Ik ben 25 jaar oud en maak het nog steeds mee. Op straat word ik aangestaard alsof ik een dierentuindier ben. Het wordt ook niet serieus genomen als je er bij instanties melding van maakt."
Corona heeft het probleem wel zichtbaarder gemaakt, toen er in februari 2020 ophef ontstond over een racistisch lied van Radio 10-dj Lex Gaarthuis. "De media kunnen er niet meer omheen dat het gebeurt. Voorheen spraken we ons ook uit, maar toen kreeg het geen podium. Maar dan denk ik: hoeveel doden moeten er vallen voordat wij serieus genomen worden?"


Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie