Binnenland
NOS

Grote nationale staking legt Argentinië plat

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Grote nationale staking legt Argentinië plat

In Argentinië staakt vandaag een groot deel van de bevolking. Ze zijn ontevreden met de economische situatie in het land. Geld wordt steeds minder waard en volgens de demonstranten komt dat door het beleid van president Macri.

Alle economische vooruitzichten voor Argentinië zijn slecht

Veel beroepsgroepen hebben laten weten zich aan te sluiten bij de protesten. Zo ligt de hele dag het openbaar vervoer plat, zijn de scholen dicht en wordt het vuilnis niet opgehaald. De Argentijnen vrezen dat de economische situatie in het land verder verslechtert als ze niet in actie komen.

De Argentijnen staken niet voor niks, zegt correspondent Marc Bessems. "De Argentijnse peso is sinds januari ongeveer vijftig procent in waarde gedaald ten opzichte van de dollar. De inflatie is juist toegenomen en de verwachting is ook dat de economie dit jaar verder krimpt." Daar komt nog eens bij dat de werkloosheid nog nooit zo hoog was.

President

De protesten richten zich vooral op president Macri. "Hij beloofde tijdens de verkiezingen de economische puinhopen van zijn voorganger op te ruimen, maar dat is niet gelukt", zegt Marc Bessems. Macri moest zelfs aankloppen bij het IMF voor een lening van 50 miljard dollar. Inmiddels wordt er onderhandeld over een extra lening.

Dat de president bij het Internationaal Monetair Fonds aanklopte voor financiële steun, is hem niet in dank afgenomen. "Veel Argentijnen associëren het IMF met de economische ineenstorting van Argentinië 2001. In dat jaar ging het land failliet. Veel mensen raakten van de een op de andere dag al hun geld kwijt. Voor veel mensen staat lenen bij het IMF dus gelijk aan chaos."

Ster advertentie
Ster advertentie