Binnenland
KRO-NCRV

Gerdi Verbeet: 'Versneld zorgen voor huiswerkvrij onderwijs voor gelijke start'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gerdi Verbeet: 'Versneld zorgen voor huiswerkvrij onderwijs voor gelijke start'

Gelijke kansen voor iedereen, begint bij het onderwijs, stelt voormalig Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. "Je zult de komende jaren versneld moeten zorgen voor huiswerkvrij onderwijs en goede begeleidingsmogelijkheden na het onderwijs. Dit om te zorgen dat kinderen werkelijk een gelijke start krijgen."

Quote

Ik vind dat waardeloos

Gerdi Verbeet

Ze reageert daarmee in Spraakmakers op het manifest van 15 burgemeesters die oproepen te investeren in achterstandswijken. De kinderen in deze wijken hebben "minder adequate begeleiding" in deze coronatijd. "Voor kinderen die thuis weinig impulsen hebben is het beroerder om zes weken geen onderwijs te hebben dan kinderen die goede wifi hebben, een eigen iPad en ouders die weten wat ze moeten doen om te helpen. Ik vind dat waardeloos."

Stand.nl: Achterstandswijken komen er alleen bovenop met een onorthodoxe aanpak

Video niet beschikbaar

In het plan van aanpak worden ook zomerscholen genoemd. Verbeet: "Iedereen weet dat zes weken geen onderwijs heel slecht is voor kinderen."

In de zomervakantie verliezen kinderen veel kennis, door de huidige coronacrisis voorafgegaan aan een periode waarin het onderwijs al minder was. "Voor sommige kinderen is dat veel schadelijker dan voor andere die misschien in de vakantie nog naar musea gaan met ouders."

'Thuisonderwijs moeilijk van de grond'

Isil Gökse, brugfunctionaris op basisschool De Kleurenpracht, ziet dat de kloof veel groter is geworden de afgelopen tijd. "Dat komt met name doordat thuisonderwijs moeilijk van de grond kwam." De oorzaak daarvoor ligt erin dat ondersteuning thuis ontbrak of doordat ouders de taal moeilijk of niet beheersen.

'1,5 miljoen mensen in 2021 in betalingsproblemen'

Door de nasleep van de coronacrisis verwacht Marco Florijn, voorzitter van NVVK (vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren), ook dat 200 duizend tot 1,5 miljoen huishoudens in 2021 betalingsproblemen krijgen. Flexwerkers, zzp'ers, maar ook de groep in achterstandswijken.

Florijn kan zich vinden in de oproep van de burgemeesters, dat sneller aan de bel getrokken moet worden. "Het duurt gemiddeld 5 jaar voordat iemand met problemen zich meldt bij de schuldhulpverlener." Daarom moet al bij de eerste betalingsproblemen contact gezocht worden om te zorgen dat betalingsachterstanden worden ingelopen. "Het is tijd voor een structureel andere aanpak."

Stand.nl: Achterstandswijken komen er alleen bovenop met een onorthodoxe aanpak

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie