Binnenland
AVROTROS

Overvol stroomnet zorgt voor stress bij wachtende ondernemer Marc: krijgt hij op tijd stroom?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Overvol stroomnet zorgt voor stress bij wachtende ondernemer Marc: krijgt hij op tijd stroom?

"Ik zit er middenin", vertelt ondernemer Marc Nieuwland uit Amersfoort met een zucht. De krapte op het stroomnet wordt steeds nijpender. Meer dan 5000 bedrijven wachten op een aansluiting bij de netbeheerders en dat aantal blijft groeien. Nieuwland vertelt over zijn 'stroomstress' bij EenVandaag.

Zijn bedrijf Newasco doet de was, zoals lakens en handdoeken, voor veel zorginstellingen. Vanwege uitbreiding verhuist het bedrijf, maar voor een stroomaansluiting op de nieuwe locatie staat hij op de wachtlijst bij netbeheerder Stedin.

5600 aanvragers op de wachtlijst

"Ik lig er wakker van, ja", antwoordt hij op de vraag of hij zich zorgen maakt of alles op tijd geregeld is. Nieuwland is een van de 5600 aanvragers op de wachtlijst voor een stroomaansluiting, laat Netbeheer Nederland weten.

3400 bedrijven willen een uitbreiding, 2200 willen een hele nieuwe aansluiting. Maandelijks nemen deze aantallen toe. De wachttijden lopen al snel op tot meer dan 1,5 jaar.

Aansluiting kwijt bij verhuizing

Wat Nieuwland frustreert is dat je je aansluiting sowieso kwijtraakt bij een verhuizing. "Als je van postcode verandert, mag je niet meenemen wat je hebt, terwijl we maar twee kilometer verderop gaan zitten."

De ondernemer is in overleg met ambtenaren en de wethouder in Amersfoort. Omdat de wasserij van groot belang is voor de zorgsector hopen ze dat het bedrijf een urgentie-verklaring kan krijgen. Het bedrijf moet namelijk hoe dan ook weg van hun locatie, de grond is al verkocht.

Wat nu?

Nieuwland is druk bezig met het zoeken naar alternatieven. Zijn bedrijf is een grootverbruiker, dus dat is niet eenvoudig. Zonnepanelen komen er sowieso, zegt Nieuwland. Daarnaast kijken ze naar batterijen, want als de zon niet schijnt is er een probleem.

Ook de inzet van dieselgeneratoren sluit hij niet uit. "Daar heb ik het al met de gemeente over gehad. Over een jaar moet ik toch wat, desnoods die generatoren." Daar hangt wel een stevig prijskaartje aan: zo'n twaalfduizend euro per week.

Stroomnet overvol: wat nu?

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie