Binnenland
KRO-NCRV

Polarisatie neemt toe: 'Er is een grote kloof tussen welbespraakte en ruwgebekte mensen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Polarisatie neemt toe: 'Er is een grote kloof tussen welbespraakte en ruwgebekte mensen'

"Ik ben niet voor nuance, maar je moet niet direct veroordelen wat de ander zegt", meent Marianne Zwagerman. De schrijver en innovatiestrateeg reageert in Spraakmakers op het nieuws dat Nederlanders het gevoel hebben dat de polarisatie toeneemt. Dat meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Driekwart van de Nederlanders vindt dat de meningsverschillen over maatschappelijke kwesties in ons land toenemen. In discussies zouden we steeds agressiever op elkaar reageren. Naar elkaar luisteren of begrip tonen voor een ander standpunt, daar ontbreek het nog weleens aan.

Ruwgebekt

De kloof zit volgens Zwagerman tussen de welbespraakte en de ruwgebekte mensen. "Een grote groep mensen is misschien verbaal niet sterk, maar omdat we die taal nooit horen schrikken we heel erg als zo iemand zijn mond opendoet."

Volgens oud-politicus Job Cohen is het niet erg dat er extreme standpunten zijn. "Ga alleen niet roepen dat de ander stapelgek is als diegene alleen maar met je van mening verschilt."

Luister eens goed

Cohen zegt verder dat de media standpunten meer bij elkaar moeten brengen in plaats van de verschillen te accentueren. De nuance gaat hierdoor verloren.

"We zijn met 17 miljoen Nederlanders en we hebben allemaal opvattingen, maar het is weleens goed om naar mensen te luisteren die ergens verstand van hebben", zegt Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer.

Nederlanders wijten de toenemende polarisatie aan de heersende mentaliteit, maar vooral aan de media en dan met name de nieuwe media.

Het grote midden

Paul de Leeuw heeft daar een antwoord op. Hij komt zaterdag met zijn nieuwe talkshow Paul Pakt Uit!, waarin hij vooral de verbinding wil opzoeken. "Even geen politieke discussies, maar met z’n allen er een leuke avond van maken. Wie je bent of wat je doet maakt niets uit."

Hij denkt dat lang niet iedereen zich zorgen maakt om de polarisatie in ons land. "Het grote midden herkent zich er niet in. Zij kijken op sociale media vooral naar leuke foto’s of boeken een hotel online."

Ster advertentie
Ster advertentie