Binnenland
KRO-NCRV

Koningsdag (of Woningsdag): 'Ik verwacht minimaal een foto, dat is traditie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Koningsdag (of Woningsdag): 'Ik verwacht minimaal een foto, dat is traditie'

Door corona wordt het een andere Koningsdag dan gebruikelijk. Royaltydeskundige Jeroen Snel hoopt dat we iets van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en met name de prinsessen gaan zien. "Ik verwacht minimaal een foto, dat is traditie", vertelde hij in Spraakmakers.

Wat is de rol van het koningshuis in de coronacrisis en hoe gaat Koningsdag eruitzien dit jaar?

Normaal wordt op de ochtend, voordat de leden van het koninklijk huis aankomen in de stad waar Koningsdag gevierd gaat worden, een foto gepubliceerd. "Dan stonden ze op het stoepje van Huis ten Bosch of Eikenhorst, wij gaan onderweg. En dan wist je, zo zien ze eruit en dit dragen ze." Snel hoopt maandag ook iets te zien of misschien de koning te horen spreken.

Verjaardag thuis vieren

De koning wordt maandag 53 jaar en zal dit in tegenstelling tot de voorgaande jaren, niet groots vieren. De term 'Woningsdag' is zelfs geopperd. "Geluk bij ongeluk is dat hij het thuis kan vieren." Snel denkt dat mogelijk Constantijn en zijn schoonzussen langs zullen komen. "Ik weet niet of Beatrix komt, ze valt in de risicogroep. Misschien bezoekt ze haar zoon even op een ander moment."

Prinsessen

Snel hoopt maandag vooral iets van de prinsessen te zien, die we gedurende het jaar niet vaak kunnen zien. "Al is het maar in de tuin van Huis ten Bosch. Dat Máxima vraagt: Amalia, hou je het nog vol? Hoe is het met je schoolwerk? Mis je je sporten of doe je nog andere dingen? Misschien hebben ze wel leuke tips voor leeftijdsgenoten."

Koningsdag 2021

Koningsdag werd eerder al eens afgezegd, in 2001 in Meppel vanwege de Mond- en Klauwzeercrisis. Het jaar erop werd het ingehaald in Meppel en Snel verwacht dat voor Maastricht hetzelfde zal gebeuren. "Tenzij grote evenementen dan nog steeds niet mogen."

Hij vraagt zich wel af of er iets zal veranderen. "Er staan duizenden mensen hutjemutje langs die route. De koning wil het ook niet op zijn geweten hebben dat daar ernstige dingen gebeuren."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie