Binnenland
AVROTROS

BBQ-pakket supermarkt: 'Varken leeft op nog geen vierkante meter zonder daglicht'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. BBQ-pakket supermarkt: 'Varken leeft op nog geen vierkante meter zonder daglicht'

We zitten middenin een hittegolf. Perfect weer om de barbecue aan te gooien. Dan haal je bij de supermarkt voor het gemak zo'n bbq-pakket met sateetjes, spareribs en hamburgers. Maar uit een test van DierenwelzijnsCheck blijkt dat tweederde van de supermarkten een onvoldoende scoort op hun BBQ-assortiment.

"Dat moet en kan een stuk beter", zegt Laura Polderman van de DierenwelzijnsCheck in Stax&Toine.

DierenwelzijnsCheck heeft bij de controle van de BBQ-pakketten vooral gelet op het Beter Leven Keurmerk. Het keurmerk helpt jou inzichtelijk te maken hoe goed voor het dier achter je product is gezorgd. Hoe meer sterren, hoe diervriendelijker de productie. Producten zonder keurmerk geven niet of nauwelijks inzicht in dierenwelzijn.

Hoe werkte de controle op de BBQ-pakketten?

Laura Polderman van de DierenwelzijnsCheck: "Wij kijken allereerst naar de folders van alle supermarkten. Vaak is er een speciale BBQ-folder. Ook kijken we op de website, want daar staat vaak meer informatie over de producten. Als we twijfelen, gaan we naar de supermarkt om de etiketten en het Beter Leven Keurmerk op de verpakking te bekijken."

Wat Polderman vooral opviel, is dat het overgrote deel varkensvlees is. Daarna is rund het meest populair en daarna kip. Daarnaast kwam uit de test dat minder dan de helft van het vlees in de supermarkten een keurmerk heeft.

Vooral de varkens moeten het dus ontzien. Ondanks eerdere afspraken uit 2015 om enkel varkensvlees met een keurmerk te verkopen, biedt meer dan de helft van de supermarkten regulier varkensvlees aan. Deze varkens leven in erbarmelijke omstandigheden.

"Dat is vlees van varkens met het allerslechtste leven", zegt Polderman. "Ze hebben 0,8 m2 leefruimte. Leven in dichte stallen zonder daglicht en komen nooit buiten. De staartjes worden gecoupeerd, dat betekent dat die zijn afgebrand terwijl de vakers leven. Moedervarkens liggen vijf maanden per jaar op hun zij in hun kraamkooi en kunnen dan helemaal niet bewegen."

Vlees met keurmerk is schaars

Dat komt volgens Polderman door de grote vraag naar specifieke producten, zoals spareribs en varkenshaasjes in het barbecueseizoen. "De vraag is op dat moment groter dan het aanbod van vlees met keurmerk en dan wijken de supermarkten uit naar regulier vlees, want ze willen wel die spareribs in de schappen hebben liggen."

Wat heeft het maken van afspraken dan voor zin als de meeste supermarkten zich er toch niet aan houden? Polderman: "Wanneer het lekker weer is en de barbecues gaan aan, dan is er extra vlees nodig. Dat is het moment dat supermarkten de afspraken vergeten."

Polderman: "Eén ster is al dieronvriendelijk, maar het is beter dan regulier vlees. Maar zolang supermarkten toch tijdelijk teruggaan naar regulier vlees, verandert het aanbod niet. Als leveranciers en daardoor supermarkten niet genoeg vlees met keurmerk aanbieden komt er ook geen verandering in."

Ook jij kunt hier verandering in brengen. "Als consumenten regulier vlees laten liggen en alleen nog voor vlees met keurmerk kiezen, moeten de supermarkten zich er wel op aanpassen."

Maak een eerlijke keuze voor op de barbecue

Gelukkig zijn er supermarkten die zich wel aan de afspraak houden. Dat zijn Albert Heijn, Lidl, Coop, Boni en EkoPlaza. Polderman ziet het liefst dat supermarkten die zich nog niet aan de afspraken houden, hun inkoopbeleid aanpassen en dat het vanaf volgend jaar op orde is.

"We willen ook kijken naar de rest van de producten, zoals kip en rundvlees. Ook daarvoor geldt dat het ontzettend dieronvriendelijke producten zijn. We willen een minimumstandaard creëren. Dat betekent voor alle vleesproducten minimaal het Beter Leven Keurmerk met één ster en als het kan nog hoger."

Wil je zeker weten dat je voor eerlijk vlees kiest? Ga dan naar Ekoplaza voor biologisch vlees of kies ervoor om je vlees te halen bij lokale, kleinschalige producenten zoals Ecofields, Brandt&Levie, Lindenhoff.

Polderman: "Als je toch vlees in de supermarkt wilt halen, let dan op het keurmerk. Vind je geen keurmerk, dan gaat het waarschijnlijk om regulier vlees. Je hebt ook goede vleesvervangers van bijvoorbeeld de Vegetarische Slager of Vivera en je hebt veel lekkere vegetarische BBQ-recepten met veel groente, zoals aubergine en paddenstoelen."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie