Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: De laatste Elfstedentocht

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: De laatste Elfstedentocht

6,7 miljoen Nederlanders zagen precies 21 jaar geleden op televisie hoe Henk Angenent de Elfstedentocht won. De vijftiende Elfstedentocht is tot op heden de laatste Elfstedentocht die is gereden.

Bijna zeventienduizend deelnemers trotseerden vorst en harde wind op 4 januari 1997. Met gevoelstemperaturen tot -18 was de editie relatief zwaar. Maar anders dan tijdens de tocht van 1963, was het ijs deze keer goed en sneeuwvrij.

Henk Kroes kondigde op 2 januari als voorzitter van de Vereniging de Friesche Elf Steden de tocht aan met het traditionele ‘it giet oan!’ Het was op dat moment elf jaar geleden sinds de laatste tocht. De hotels in Friesland waren binnen afzienbare tijd helemaal volgeboekt. Zo’n twee miljoen mensen zijn toeschouwer geweest van de tocht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Honderden journalisten versloegen de tocht, die de gehele dag live op televisie was te zien. De Elfstedentocht werd gewonnen door Henk Angenent bij de mannen en Klasina Seinstra bij de vrouwen.

Vorig jaar, twintig jaar geleden, was er een reünie in het Schaatsmuseum in Hindeloopen en kwamen de schaatsers die de tocht hebben gereden bij elkaar.

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan.

Ster advertentie
Ster advertentie