Binnenland
BNNVARA

De intrigerende wereld van de amoebe

foto: Ferry Siemensmafoto: Ferry Siemensma
  1. Nieuwschevron right
  2. De intrigerende wereld van de amoebe

De amoebe is een piepklein diertje dat meestal bestaat uit maar één cel. Kenmerkend voor het diertje zijn de schijnvoetjes waarmee de amoebe van vorm kan veranderen. Met behulp van deze schijnvoetjes, pseudopodia genoemd, beweegt de amoebe zich voort en voedt zich door het voedsel te omsluiten.

De intrigerende wereld van de amoebe

De naam amoebe komt van het Griekse amoibe, wat verandering betekent, en heeft betrekking op de steeds veranderende vorm van het organisme door het bewegen van de schijnvoetjes.

Quote

Een amoebe is eigenlijk niet een aparte diergroep, het is meer een manier van voortbewegen

Ferry Siemensma

Verschijningsvorm

Ook cellen van schimmels en cellen in dieren kunnen deze vorm aannemen. Zo hebben bijvoorbeeld sommige schimmels de vorm van een amoebe, net als slijmzwammen. Ook de witte bloedlichaampjes in ons lichaam bewegen zich als amoeben.

Amoebe expert

Ferry Siemensma uit Kortenhoef doet al jaren onderzoek naar amoeben. Het begon als een hobby, maar ondertussen behoort hij wel tot de top amoebe-onderzoekers van de wereld. Onlangs ontdekte Siemensma een nieuwe soort amoebe, een zoetwaterforaminifeer in de wateren van Zanderij Crailoo. Als ontdekker van een nieuwe soort, mocht Siemensma de wetenschappelijke naam kiezen. De eencellig heeft de naam Lacogromia cassipara gekregen.

Quote

Ik ben enige op de wereld die de meeste soorten heeft gezien en gefotografeerd, en op een website heb gezet

Ferry Siemensma

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gemaakt door Ferry Siemensma.

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie