Binnenland

Rus opgepakt voor aanslag spelersbus Dortmund: geld was motief

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rus opgepakt voor aanslag spelersbus Dortmund: geld was motief

[NOS] In Duitsland is een verdachte opgepakt voor de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund, voorafgaand aan de kwartfinale van de Champions League. Duitse media melden dat het om de 28-jarige Rus Sergej W. gaat. Hij werd vanochtend vroeg in Tübingen, in de buurt van Stuttgart, aangehouden. Hij probeerde mogelijk miljoenen te verdienen door te gokken op een koersval van aandelen van de voetbalclub.

W. zou op de dag van de aanslag in het hotel van Borussia Dortmund hebben verbleven met uitzicht op de plek van de explosies. Voor de aanslag zou hij voor tienduizenden euro's opties Borussia hebben gekocht, waarmee hij gokte op een koersval van de aandelen van de voetbalclub die genoteerd is aan de beurs van Frankfurt. De koop werd vanuit het hotel L'Arrivée afgerond, blijkt uit het IP-adres.

Rustig steak eten

Na de aanslag daalde de koers met zo'n 3,5 procent. Als het aandeel echt onderuit was gegaan, had hij ongeveer 10 miljoen euro kunnen verdienen.

Achteraf vielen personeel en gasten twee dingen op aan W.'s gedrag. Zo was het opvallend dat de man tijdens de consternatie na de explosies rustig naar het restaurant van het hotel liep en een steak bestelde. En in eerste instantie was hem een hotelkamer aangeboden zonder uitzicht op de plek van de aanslag, maar die had hij geweigerd.

Twijfel over IS

De aanslag op de bus was op dinsdag 11 april, tien dagen geleden. Drie explosieven ontploften bij de spelersbus die vanuit het hotel was vertrokken richting het stadion voor de kwartfinale van de Champions League tegen AS Monaco. Daarbij raakte de Spaanse verdediger Marc Bartra gewond. De wedstrijd werd een dag uitgesteld.

Aanvankelijk werd rekening gehouden met een aanslag door radicale moslims. In brieven die na de explosies werden gevonden, stond dat IS de aanslag opeiste, maar over de echtheid van die claim ontstond al snel twijfel. Kort na de aanslag werd een IS-sympathisant opgepakt, maar ook weer snel vrijgelaten.

Op 13 april zou al een opsporingsbevel voor W. zijn uitgegeven. Hij is vanochtend door een speciale eenheid opgepakt op weg naar zijn werk.

Ster advertentie
Ster advertentie