Binnenland
NOS

Meer dan twee keer zoveel file door ov-staking

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer dan twee keer zoveel file door ov-staking

Vandaag wordt er in heel Nederland door nagenoeg al het openbaar vervoer gestaakt. Dit heeft gevolgen voor iedereen die met bus, tram, metro, of trein wil reizen, want vrijwel alle reizigers die daar gebruik van willen maken, moeten op zoek naar een alternatief.

Rijkswaterstaat verwacht grote drukte op de weg

"We zitten al op 385 kilometer file, meer dan het dubbele van normaal op dit tijdstip", zegt Jolanda van der Velden van de ANWB Verkeersinformatie in het NOS Radio 1 Journaal. Rond zeven uur vanochtend was het vooral druk op de wegen van Brabant naar de Randstad en rond Rotterdam en Den Haag.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De vakbonden staken omdat ze betere pensioenen willen. Ze eisen dat de AOW-leeftijd wordt bevroren op 66 jaar, dat de pensioenen meestijgen met de inflatie en dat mensen met zware beroepen eerder met pensioen kunnen. "We vinden het vervelend voor reizigers, maar we doen dit ook voor hen. Voor een goed pensioen voor iedereen", laat de FNV weten.

'Reis niet met de trein'

De staking leidt er toe dat er bijna geen treinen zullen rijden vandaag. De treinen die wel rijden zullen "zeer beperkt en onvoorspelbaar" zijn, meldt de NS. Daarom wordt geadviseerd om niet de trein te nemen en zelfs niet naar het station te gaan.

Ook in het stads- en streekvervoer zal er gestaakt worden. De gevolgen zijn per regio verschillend. Werknemers in het openbaar vervoer kunnen namelijk zelf kiezen of ze gaan staken. Hierdoor is nog onduidelijk hoeveel mensen er gaan staken en hoeveel verbindingen uitvallen. Er wordt voor iedere regio geadviseerd om alternatief vervoer te zoeken.

Ster advertentie
Ster advertentie