Binnenland
AVROTROS

Minder beweging en slechtere motoriek bij kinderen: hoe komt dat?

foto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Minder beweging en slechtere motoriek bij kinderen: hoe komt dat?

Buitenspelen, fietsen en gymmen: het is allemaal belangrijk voor de motorische ontwikkeling. Maar kinderen bewegen te weinig. Vanuit de politiek is hier te weinig aandacht voor, vindt lector Gezonde Leefstijl Sanne de Vries. Maar waarom gaat beweging van kinderen zo achteruit? Daarover vertelt directeur Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding Eric Pardon in EenVandaag.

Video niet beschikbaar

In het hoofdlijnenakkoord is er geen aandacht besteed aan bewegingsonderwijs. Maar uit onderzoekt blijkt al jaren dat de motorische vaardigheden van kinderen afnemen. Bijna 1 op de 5 kinderen ontwikkelt zich motorisch niet goed.

Minder ruimte om te bewegen

Lector Gezonde Leefstijl van de Haagse Hogeschool Sanne de Vries spreekt van een 'zorgwekkende trend' waarbij meerdere onderzoeken erop wijzen dat kinderen minder lenig zijn, minder kracht hebben en de balanceer vaardigheden 'echt achteruit gaan'. Een belangrijke oorzaak is volgens Sanne dat kinderen steeds minder naar buiten gaan en veel tijd besteden aan elektronische apparaten.

Ook de faciliteiten buiten de deur zijn niet altijd optimaal benadrukt de lector. "Je ziet dat er daar ook minder ruimte is om te bewegen. De gevolgen van digitalisering en verstedelijking zie je terug in het beweeggedrag van de kinderen." Volgens De Vries worden ze steeds vaker in de bakfiets gebracht of met de auto. Maar ook de fatbikes en elektrische fietsen dragen niet bij aan de fietsvaardigheid van de kinderen.

Goed voor de ontwikkeling

De lector benadrukt dat het 'heel belangrijk is' om te investeren in de motorische ontwikkeling van kinderen. "40 procent haalt de beweegrichtlijnen niet, een op de tien kinderen speelt nooit buiten. Het is echt 5 voor 12."

Bovendien hebben kinderen die op vroege leeftijd veel bewegen er later ook profijt van. "Je ziet dat kinderen die nu meer bewegen op latere leeftijd ook meer gaan bewegen. Dat is natuurlijk goed voor het voorkomen van hart- en vaatziekten, suikerziekte, diabetes, maar ook vormen van kanker. Op korte termijn is het gewoon ontzettend leuk om te doen en goed voor de ontwikkeling van kinderen."

Lees de rest van het verhaal op de website van EenVandaag.

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie