Onderzoek
MAX

De motoriek van kinderen holt achteruit: 'Het is later nauwelijks in te halen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De motoriek van kinderen holt achteruit: 'Het is later nauwelijks in te halen'

Een bal vangen, in een touw klimmen of een koprol maken: het zou kinderspel moeten zijn, maar dat is het niet. De motoriek van kinderen holt achteruit. Oud-schaatser en vitaliteitsstrateeg Martin Hersman maakt zich grote zorgen.

Video niet beschikbaar

Het probleem gaat verder dan alleen motoriek. Ook de conditie, lenigheid en kracht van kinderen gaan achteruit. "Toen wij jong waren, konden twee of drie kinderen in de klas niet in een touw klimmen. Tegenwoordig kunnen twee of drie kinderen dat wél," vertelt Hersman. "We gaan met z’n allen keihard achteruit."

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat kinderen steeds minder buitenspelen. "Ouders geven hun kinderen uit gemakzucht maar een iPad, zodat ze even tijd hebben voor zichzelf," hoort Hersman vaak terug. En de eerste gemiste kansen in de ontwikkeling van motoriek beginnen al op heel jonge leeftijd: een baby in een wipstoel voor de TV zetten in plaats van rond te laten kruipen is al een eerste stap in het ontstaan van gebrekkige motoriek en kracht.

Dit is een probleem, vindt Hersman. Ook als we de rest van ons leven achter een bureau of in de auto zitten. "Je conditie wordt per tien jaar tien procent minder en je krachtniveau neemt per tien jaar enorm af," aldus Hersman. "Als jij op je 65e nog je boodschappentas of je kleinkind op wilt tillen, is het zo dat je op je 25e tot 30e een bepaald krachtniveau moet hebben. Een laag niveau is later nauwelijks in te halen."

Hersman pleit voor een verandering in de manier waarop ouders en de samenleving als geheel met dit probleem omgaan. Hij benadrukt het belang van voorbeeldgedrag van ouders en pleit voor initiatieven die kinderen stimuleren om meer te bewegen.

Nieuwsweekend is het zaterdagochtendmagazine van MAX. Elke zaterdag van 08.30 tot 11.00 uur. Gepresenteerd door Mieke van der Weij en Pieter van der Wielen.

Ster advertentie
Ster advertentie