Binnenland
NOS

Atlas over veiligheid: bijensteek gevaarlijker dan terrorisme

foto: Noordhoff Uitgeversfoto: Noordhoff Uitgevers
  1. Nieuwschevron right
  2. Atlas over veiligheid: bijensteek gevaarlijker dan terrorisme

Henk Leenaers is een optimist. Opvallend voor iemand die net De Bosatlas van de veiligheid heeft geschreven, over alles wat Nederland bedreigt. In 128 pagina's wordt uitgelegd wat ons fataal kan worden: overstromingen, fijnstof, internationaal terrorisme, huiselijk geweld.

"Veiligheid is een breed begrip", zegt Leenaers. "Het is de bescherming tegen al het gevaar van buiten. Gevaren van binnen zijn dingen als een beroerte, hartfalen en kanker, daar heb je geneeskunde voor. Veiligheidskunde gaat over al het andere."

Noordhoff-eindredacteur Henk Leenaers over de Bosatlas

Daar komt volgens Leenaers steeds meer bij. "Vroeger ging je op een terp wonen tegen het water of bouwde je een stadsmuur tegen de vijand, maar tegenwoordig heb je zelfrijdende auto's, milieuvervuiling, vuurwerkrampen en vliegtuigongelukken. We doen het onszelf dus een beetje aan."

"Er is altijd wel wat, maar Nederland behoort tot de veiligste en vreedzaamste landen ter wereld. We hebben het hartstikke goed voor elkaar", verzekert Leenaers. "Er zijn serieuze gevaren, maar er wordt veel gedaan om het te voorkomen. En als je naar de statistiek kijkt, zie je dat het aantal slachtoffers en incidenten afneemt. Dat neemt niet weg dat er gevaren zijn, maar over het geheel genomen wordt het beter."

Ster advertentie
Ster advertentie