Binnenland
WNL

Geen voordeel voor bewindspersonen tijdens campagne: 'Gelijk speelveld'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geen voordeel voor bewindspersonen tijdens campagne: 'Gelijk speelveld'

Het contact met de kiezer is deze campagne beperkt. In tegenstelling tot de oppositie komen bewindspersonen nog wel in aanraking met kiezers en bedrijven. Toch is er geen sprake van een voordeel ten opzichte van de oppositie, zegt demissionair minister van Landbouw Carola Schouten (ChristenUnie) in de campagnespecial van WNL Haagse Lobby.

Video niet beschikbaar

Dankzij werkbezoeken trekken bewindspersonen nog regelmatig het land in. "Het lijkt alsof wij als bewindspersonen nu ongelooflijk veel contacten hebben door het hele land en overal op werkbezoek zijn. Maar de coronaregels gelden ook voor ons."

'Niet iedereen goed bekomen'

De campagne speelt zich ook voor haar grotendeels online af, zegt Schouten inbellend naar de studio. Vandaag was ze voor een van de eerste keren in campagnetijd weer het land ingegaan. "En dan zie je nog weinig mensen. In die zin denk ik dat het speelveld wel gelijk is."

Wat voor anderen in Nederland geldt, geldt zeker ook voor bewindspersonen, zegt Schouten. "We hebben gezien wat er gebeurt als je je niet aan de regels houdt, dat is niet iedereen goed bekomen," deelt de ChristenUnie-politica een plaagstoot uit aan CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra.

Opstandig

Demissionair staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer (CDA) is op sociale media ondertussen vaak te zien op foto's met ondernemers. Toch ziet zij het niet als een onderdeel van de verkiezingscampagne. "In mijn geval moet ik bij ondernemers zijn voor mijn werk. Ondernemers in de reisbranche, evenementenbranche, detailhandel en horeca zijn hard geraakt. Ik vind het onderdeel van mijn werk om contact met hen te hebben."

Dat is deels in het land en deels online, 'met zo'n vreselijk scherm en ingeblikt geluid,' zegt Keijzer. "Dan mis je een hoop in de communicatie."

Het directe contact met de kiezer, mist de CDA'er dan ook enorm. "Ik wordt heel erg opstandig als mensen het hebben over het nieuwe normaal. Dit is niet normaal. Je mist het contact met de mensen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie