Binnenland
BNNVARA

Vakbond voor Dieren pleit voor een CAO voor geiten, koeien, varkens en kippen

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Vakbond voor Dieren pleit voor een CAO voor geiten, koeien, varkens en kippen

De onlangs opgerichte Vakbond voor Dieren pleit voor een CAO voor koeien, varkens, kippen en geiten. Vakbondsvoorzitter Marjolein de Rooij vindt dat een dier bijvoorbeeld het recht heeft om in familiekring op te groeien. Daarover en over de andere rechten die in de CAO moeten staan, vertelt zij in Vroege Vogels.

In de stal vallen werk en privé samen. Als dieren het recht krijgen om in familiekring op te groeien, zou dat betekenen dat een kalf langer bij de koe blijft, een big later wordt gespeend en een dier voldoende ruimte krijgt voor herstel voor het weer wordt geïnsemineerd.

Gezonde werkomgeving

De Vakbond voor Dieren vindt dat dieren ook recht hebben op een gezonde werkomgeving en dat er een maximum moet worden gesteld aan de productie door dieren. Voorzitter Marjolein de Rooij: "Een koe die maximaal melk moet geven wordt fysiek uitgeput en leeft veel korter. Vergelijk het eens met het bagagepersoneel op Schiphol, die mogen maximaal 32 kilo tillen, daarom zit er ook een maximum aan het gewicht van onze koffers. Het lichaam van een koe kan het geven van veel melk niet aan en krijgt daardoor problemen aan haar poten, uier en vaak ook rug."

Vakbond voor Dieren

Bij de oprichting heeft de Vakbond voor Dieren goed gekeken naar wat er zo'n 100 jaar geleden speelde bij de oprichting van vakbonden voor de arbeiders, die zonder enige wettelijke bescherming lange dagen in de fabriek maakten, tegen een karig loontje. De Rooij: "Uiteindelijk zagen werkgevers dat verbetering van de arbeidsomstandigheden voor hun werknemers en ook voor hun bedrijf beter was."

Inmiddels is de Vakbond voor Dieren in gesprek met een aantal boeren over een CAO voor dieren, maar er zijn ook veehouders die er lacherig over doen. "Twintig jaar geleden werd er ook gegniffeld toen de Partij voor de Dieren werd opgericht, dus grinnikende boeren geven mij juist hoop", aldus een strijdlustige Marjolein de Rooij.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie