Binnenland
KRO-NCRV

Milieudefensie dreigt nieuw kabinet met rechtszaak

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Milieudefensie dreigt nieuw kabinet met rechtszaak

Na zijn overwinning tegen Shell sluit Donald Pols, directeur Milieudefensie, andere rechtszaken niet uit: "De Nederlandse overheid en vooral kabinetten Rutte I, II en III hebben het probleem te lang voor zich uitgeschoven." Dat zegt Pols in het programma 1 op 1 tegen Sven Kockelmann. De overheid had volgens hem drie kabinetten geleden meer windmolenparken in de Noordzee moeten bouwen.

Democratie eindigt niet een keer in de vier jaar

Nog nauwelijks bijgekomen van deze historische uitspraak doet de van origine Zuid-Afrikaan een oproep aan Shell: "Ga niet in hoger beroep, maar steek de energie in het uitvoeren van het vonnis."

Het oliebedrijf is verplicht eind 2030 de CO2-uitstoot van de Shell-groep, zijn toeleveranciers en afnemers streng terug te brengen met netto 45 procent ten opzichte van het niveau van 2019.

Als blijkt dat bij de formatie van het nieuwe kabinet het klimaat niet op één staat en er geen eerlijke CO2-heffing betaald gaat worden, gaat Pols stappen ondernemen. "Alle acties van Milieudefensie beginnen met een goed gesprek. Maar laten wij wel wezen, deze Shell-rechtszaak heeft vijf jaar geduurd. Die tijd hebben wij niet. Als dat niet lukt, dan begint en eindigt de democratie niet een keer in de vier jaar." Er zijn ook andere manieren ziet Pols, "maar als het echt niet anders kan de rechter."

Deze waarschuwing geldt ook voor andere bedrijven, zoals KLM en Tata Steel die niet willen luisteren naar de klimaatoplossingen van Milieudefensie. Pols kijkt niet alleen naar de "usual suspects", maar ook naar hun financierders zoals het pensioenfonds ABP.

Van vervuiler naar het Binnenhof

Komende donderdag vertrekken vanuit tien provincies fietsers van lokale Operatie Klimaatgroepen van Milieudefensie voor een fietstocht naar Den Haag. De groepen starten vanaf een vervuilend bedrijf in hun provincie zoals Tata Steel, Friesland Campina, Shell, Vion, RWE en Chemelot. De fietsers eisen een eerlijk klimaatbeleid in het regeerakkoord.

Milieudefensie: na Shell desnoods ook andere grootvervuilers voor de rechter

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie