Binnenland
AVROTROS

Directeur Milieudefensie over zaak tegen Shell: 'Dit gaat gevoeld worden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Directeur Milieudefensie over zaak tegen Shell: 'Dit gaat gevoeld worden'

Milieu-organisaties gaan Shell aanklagen. Zij stellen het bedrijf aansprakelijk voor klimaatschade in de toekomst. Donald Pols, directeur van Milieudefensie, geeft een eerste reactie in Radio EenVandaag. "Dit gaat in de rest van de wereld gevoeld worden."

Video niet beschikbaar

Het initiatief voor de rechtszaak werd in 2018 genomen door Milieudefensie. Er hebben zich 17 duizend particuliere mede-eisers bij aangesloten en zes organisaties, waaronder Greenpeace en de Waddenvereniging. Volgens de organisaties stoot Shell te veel broeikasgassen uit en wordt er te weinig geïnvesteerd in alternatieve energiebronnen.

'De rest van de wereld zal het voelen'

"Shell is een van de grootste vervuilers in de wereld", vertelt directeur Donald Pols van Milieudefensie in Radio EenVandaag. "Internationaal is er ook veel belangstelling voor de rechtszaak."

Hij denkt dat de impact vooral buiten Nederland gevoeld zal worden. "Als de rechter opdracht geeft dat zij hun broeikasgas-emissie moeten terugdringen, zoals ons verzoek is, dan gaat het vooral in de rest van de wereld gevoeld worden."

Urgenda

Eerder won Urgenda een klimaatzaak tegen de Nederlandse staat. De rechter bepaalde dat Nederland de uitstoot van broeikasgassen volgend jaar met 25 procent verminderd moet hebben ten opzichte van 1990. Het bracht Milieudefensie op een idee, vertelt Pols.

"Juridisch biedt het een grote basis voor onze rechtspraak. De rechter heeft toen een uitspraak gedaan op basis van de wettelijke zorgplicht van de Nederlandse overheid. Bedrijven hebben ook een zorgplicht. De overheid komt door de Urgenda-zaak nu in actie. Wij zetten de volgende stap."

Shell: wij steunen akkoord van Parijs

Shell is een nog grotere vervuiler dan de overheid, zegt Pols. "Shell is verantwoordelijk voor twee keer zoveel broeikasgas als heel Nederland bij elkaar. Wij zeggen dat Shell in 2050 de uitstoot van CO2 tot nul teruggebracht moet hebben, zoals is afgesproken in het Klimaatakkoord van Parijs."

Shell liet eerder weten de eisen niet gegrond te vinden en het akkoord van Parijs juist 'krachtig' te ondersteunen. "Op dit gebied heeft Shell voor een toonaangevende aanpak gekozen", zo laat het bedrijf weten in een reactie.

Klimaatzaak tegen Shell

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie