Binnenland
BNNVARA

Spreeuw is meester-imitator en doet kat en hond na

foto: Vroege Vogels/Kevin van den Hovenfoto: Vroege Vogels/Kevin van den Hoven
  1. Nieuwschevron right
  2. Spreeuw is meester-imitator en doet kat en hond na

Wie denkt vogels op hun zang goed te kunnen herkennen komt soms bedrogen uit: sommige vogelsoorten kunnen andere soorten zó goed imiteren dat ze niet van echt te onderscheiden zijn. En er zijn vogels die ook andere geluiden feilloos na kunnen doen. Eén van die meester-imitatoren is de spreeuw. Over diens bijzondere imitaties hoor je alles in Vroege Vogels.

imiterende spreeuw

Vogelzangdeskundige Joost van Bruggen van Sovon Vogelonderzoek Nederland kwam een opname tegen die ecoloog James Lidster maakte, waarin je een spreeuw in een minuut tijd zeker 11 verschillende andere soorten hoort nadoen. En niet alleen andere vogelsoorten, zoals de kievit, maar zelfs het gemiauw van een kat en een perfecte blaffende hond doet deze spreeuw na. En: het geluid van een auto-alarm!

Geen lippen

"Natuurlijk hoor je wel dat het geen echte hond is", verklaart Van Bruggen. "Deze spreeuw is overduidelijk niet opgegroeid in een bos, maar in een stad of een dorp. Daar heeft hij zijn geluiden geleerd. Dat is het leuke, dat je aan een vogel kan horen waar hij geweest is. Behalve een auto-alarm doet deze spreeuw ook nog een kwakende groene kikker na."

Bijzonder dat die geluiden uit de keel van een vogel komen. Vogels hebben geen stembanden maar een syrinx, waarmee een vogel meerdere geluiden tegelijkertijd kan maken. "Dat is blijkbaar zo'n ontwikkeld orgaan dat een vogel al die tonen kan maken. Je zou zeggen dat je lippen nodig hebt om geluiden na te doen, maar als je een syrinx zou hebben, heb je helemaal geen lippen nodig", zegt Van Bruggen.

Ochtendconcert

Wie naar meer vogelzang wil luisteren kan zich te goed doen aan deel zeven van de podcast Vroege Vogels en andere dieren. Dat in mei alle vogels een ei leggen klopt niet helemaal, maar het is wel de maand waarin vogels bij het krieken van de dag het hardst en het mooist zingen. Auke Florian Hiemstra en Anneke Naafs presenteren het Nationaal Vogelconcert, de 'Dawn Chorus'.

#7 - VVEAD: De vogels geven in mei een prachtig ochtendconcert - Zo klonk Nederland: Van mammoet tot halsbandparkiet

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie