Naar homepage
Binnenland

Kortere werkweek? 'Je bent maar drie uur per dag productief'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kortere werkweek? 'Je bent maar drie uur per dag productief'

Op een zonnige vrijdag al weekend hebben: het is voor veel fulltimers niet de werkelijkheid. Maar wat nu als de kortere werkweek van 30 of 32 uur de norm wordt? In Stax&Toine noemt hoogleraar economie Janneke Plantenga het idee praktisch onhaalbaar. Neuropsycholoog Mark Tigchelaar ziet de voordelen: "Het is productiever, gezonder, en je hebt minder uitval."

Tigchelaar ziet zelfs de output groeien bij minder uren werk: “Maar met name de kwaliteit van de output neemt toe. Mensen worden creatiever. Je moet je hersenen vergelijken met je auto. Op een gegeven moment raakt je tank leeg. Als je langer doorrijdt dan dat er brandstof is, dan ga je interen. De heftigste vorm daarvan is de burn-out, maar in een eerder stadium krijg je al minder gedaan en ben je minder gefocust. En dat is op de lange termijn gewoon niet gezond.”

Prijzige zaak

Hoogleraar economie Janneke Plantenga ziet de voordelen, maar waarschuwt dat het niet altijd haalbaar is. “De discussie is nu vooral is dat minder zou werken met behoud van loon. Dat is natuurlijk een prijzige zaak. Maar in Nederland wordt er al relatief weinig betaald gewerkt."

"Het zijn vooral vrouwen die minder werken, gemiddeld 27 uur. Het is dus niet zo dat iedereen in Nederland 40 uur werkt. Als je voor gelijkheid strijdt, moet je vrouwen juist aanmoedigen om meer te werken."

Productiviteit

Neuropsycholoog Tigchelaar zet vraagtekens bij die lange werkdagen. “We zijn gemiddeld minder dan drie uur productief, bleek uit onderzoek met een app die dat bijhield. Het hele idee dat we acht uur per dag productief zijn, is echt onzin. Het is maximaal zes uur, en dan is het dus al heel veel.”

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie