Binnenland
NOSNTR

Amsterdamse raad: maak van Keti Koti nationale dag

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Amsterdamse raad: maak van Keti Koti nationale dag

Als het aan de Amsterdamse gemeenteraad ligt, wordt Keti Koti een nationaal erkende dag. Het voorstel van PvdA-raadslid Nenita la Rose wordt door een meerderheid van de raadsleden gesteund. Met het plan zou de dag waarop de afschaffing van de slavernij wordt herdacht en gevierd in de rij met feestdagen zoals Koningsdag en Bevrijdingsdag komen.

Video niet beschikbaar

Het gaat initiatiefnemer La Rose om bewustwording en het aangaan van de dialoog, vertelde ze in Nieuws en Co. "Het is een dag van solidariteit, waarbij we samen ons verleden erkennen." Aanvankelijk draait het om een feestdag in Amsterdam, vergelijkbaar met het Leids Ontzet in Leiden of Prinsjesdag in Den Haag, maar het doel is om de dag te promoveren tot nationale feestdag, aldus La Rose.

Het is de bedoeling dat de kersverse feestdag een vrije dag wordt voor Amsterdamse gemeenteraad, maar daarvoor moeten eerst gesprekken worden gevoerd met vakbonden en de ondernemingsraad.

Speciale herdenking

In Amsterdam werd vandaag het formele eind van de slavernij (op 1 juli 1863) herdacht. Vanwege corona vond de herdenking plaats zonder publiek. Wel waren er toespraken en optredens en werd een minuut stilte in acht genomen.

Minister Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) benadrukte dat het slavernijverleden nog altijd dichtbij is: "Zolang de ene Nederlander de ander discrimineert op basis van huidskleur zijn we elke dag getuige van dat vreselijke verleden."

Volgens de minister worden er te vaak redenen gezocht om weg te kijken. "De stille witte meerderheid wordt nerveus als het woord racisme valt (...) Verschillen die lang geleden veroorzaakt zijn, zitten ons nog altijd in de weg."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie