Binnenland
KRO-NCRV

Boa’s de dupe van 'weeffout' in politiewet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Boa’s de dupe van 'weeffout' in politiewet

De Nederlandse BOA Bond wil dat boa’s uitgerust worden met wapenstokken en pepperspray, anders willen ze niet meer handhaven. Volgens politiewetenschapper Jaap Timmer zijn boa’s de dupe geworden van een "weeffout" in de politiewet.

Met de nieuwe wet kwam in 2013 de Nationale Politie. Vooraf werd de ambitie en belofte uitgesproken dat agenten in de wijken en openbare ruimte zouden blijven. Volgens Timmer is de Nationale Politie zo georganiseerd dat bij tekorten op landelijk niveau, de agenten meteen uit de wijken gehaald worden.

De tekorten bij de politie worden de laatste jaren opgevuld door boa’s. "Het is een merkwaardige constructie om dit probleem te repareren door boa’s in te zetten op taken met deze risico’s waar je normaal politie verwacht."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Burgemeesters

Ook hebben burgemeesters momenteel te weinig zeggenschap over de inzet van het aantal politieagenten in hun gemeente. Deze combinatie zorgt ervoor dat boa’s nu de dupe worden van fouten in het systeem.

Boa’s opleiden tot agent

De oplossing is volgens Timmer - die als hoogleraar verbonden is aan de Vrije Universiteit van Amsterdam - om burgemeesters weer meer zeggenschap te geven over de inzet van agenten en om boa’s die daar geschikt voor zijn op te leiden als politieagent.

Surveillance-agent

De politierang van surveillant zit volgens Timmer tussen student en agent. De surveillant is uitgerust met een iets eenvoudigere taak dan andere agenten, maar uitermate geschikt als handhaver mét geweldbevoegdheid de wijk in te gaan. Deze nieuwe agenten moeten volgens hem "grondgebonden" zijn zodat ze blijven werken in de straten en wijken waar ze nodig zijn.

Geweldsmonopolie

De boa’s uitrusten met wapens – zoals de Nederlandse Boa Bond wil - kán helemaal niet, zegt Timmer. Dat komt door de Nederlandse wet waarin vastgelegd is dat het geweldsmonopolie van de Staat is toegewezen aan Defensie (voor landsgrenzen) en de Politie (voor rechtshandhaving.)

"Als we een nieuw soort gemeentelijke politie geweldbevoegdheid geven, dan gooien we 200 jaar rechtsstatelijke geschiedenis overhoop omdat we kennelijke onze politie niet goed georganiseerd krijgen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie