Binnenland
KRO-NCRV

Kind bij de Mocro Maffia: 'Het enige wat helpt is emigreren’

foto: Luis Villasmilfoto: Luis Villasmil
  1. Nieuwschevron right
  2. Kind bij de Mocro Maffia: 'Het enige wat helpt is emigreren’

Ahmed Marcouch wil dat ouders naar de politie stappen als ze vermoeden dat hun kind zich op het criminele pad bevindt. "Het enige wat helpt als je kind in zo’n wereld zit, is emigreren", zegt Wouter Laumans in Spraakmakers.

De burgemeester van Arnhem hoopt dat dit werkt in de strijd tegen de georganiseerde misdaad, zet hij vandaag in De Telegraaf. Laumans, die samen met Marijn Schrijver de boeken Mocro Maffia en Wraak schreef, snapt de reactie deels. "Ik snap wel wat Marcouch zegt, maar hij zegt nog iets interessants: dat ze moeten gaan rechercheren naar drugs."

Onaantastbaren

Volgens Laumans komen jongere jongens vaak in aanraking met deze wereld, doordat er mensen zijn die héél veel geld verdienen met de handel in drugs. Vaak zitten die in een ver buitenland, het is heel moeilijk ze aan te pakken.

Laumans: "Het zijn een soort onaantastbaren en zij sturen het geweld vanuit het buitenland aan." Dáár moet de politie zich op focussen, vindt de Mocro-schrijver.

Controle is niet de oplossing

Volgens Marcouch zouden er bij ouders alarmbellen moeten rinkelen wanneer hun kind met dure kleding thuiskomt of zich ineens vakanties naar het buitenland kan veroorloven. "Het is heel ingewikkeld om je eigen kinderen continu te vragen: hoe kom je hieraan, hoe heb je dat verdiend, hoe zit dat?"

Ook Michenu Maduro, die als pedagoog nauw betrokken is bij de Top600 criminelen in Amsterdam, denkt niet dat dit de juiste manier is. "Controle bevordert de communicatie binnen een gezin niet en dus ook niet de veiligheid. Daarbij, hoe weet jij als ouder of iets merkkleding is? Ik ken niet alle merken, hoor."

Quote

Veel jongens die ik spreek hebben nog nooit een écht gesprek gehad

Michenu Maduro

Contact menselijkheid verloren

Maduro geeft toe dat veel van deze jongens geen lieverdjes zijn, maar denkt dat het mede misgaat doordat veel van deze kinderen zich niet gezien voelen. "Al is er maar één iemand in hun leven, wie dan ook, die het gesprek met ze aangaat. Veel jongens die ik spreek hebben nooit een écht gesprek gehad. Alleen maar ruzies op straat."

Volgens de pedagoog zijn dit soort jongeren het het contact met hun menselijkheid verloren, anders kun je ook niet zulke wrede dingen doen zoals overvallen plegen en zware mishandelingen, e.d.) "Om weer mens te worden heb je andere mensen nodig."

Stand.nl: Ouders moeten hun ontspoorde kinderen aangeven bij de politie

Ster advertentie
Ster advertentie