Binnenland
KRO-NCRV

Geweld in het OV neemt toe: 'Hele samenleving moet weerbaarder worden'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geweld in het OV neemt toe: 'Hele samenleving moet weerbaarder worden'

Gewelddadige en agressieve situaties kwamen het afgelopen jaar weer vaker voor in het openbaar vervoer, meldt de NS. "Eigenlijk zouden we de hele samenleving sociaal weerbaarder moeten maken", adviseert Ira Helsloot, hoogleraar crisisbeheersing en fysieke veiligheid, bij Spraakmakers.

Stand.nl: 'Treinreizigers moeten elkaar aanspreken op schofterig gedrag'

Schofterig gedrag is een toenemend probleem in treinen, trams, bussen en metro's. "Het zijn incidenten en het gaat vaak over gevoelens van onveiligheid. Daarnaast zijn er natuurlijk ook heftige incidenten", legt Helsloot uit. Daarom zou iedereen "weerbaarder" moeten worden. "We zouden kinderen op school weerbaar moeten maken en leren omgaan met mensen die overlast veroorzaken."

Bodycam

Daarom zouden een aantal vragen centraal moeten staan: hoe spreek je iemand aan en hoe zorg je ervoor dat anderen je helpen wanneer je je onveilig voelt? Lucienne van Eijsden is hoofdconducteur en heeft een andere oplossing voor ogen. "Er draait een pilot met een bodycam. Op het moment dat we ons onveilig voelen, kunnen we die aanzetten. Voor onze veiligheid en die van de reiziger."

De politie bellen is ook nog een optie. "Helaas is het nodig", zegt Nine Kooiman, voorzitter van de Nederlandse politiebond. De politie wordt over het algemeen pas ingeschakeld wanneer het al "ge√ęscaleerd" is. Kooiman deelt de mening van Van Eijsden dat een bodycam ook de veiligheid kan bevorderen. "Mensen zijn bewust dat ze worden opgenomen, dus dan gaan ze zich gedragen omdat het terug te zien gaat zijn."

'Kom in actie'

Helsloot voegt toe dat de gewelddadige situaties in "absolute cijfers" afneemt, maar dat er nu "meer aandacht" voor is wanneer het wel misgaat. "Omdat het dus opvallender is als het gebeurt." Elkaar helpen in het OV kan de oplossing zijn, zegt de hoogleraar. "Als je iemand vraagt om hulp, doet iedereen dat. Dan komt iemand in actie."

Slechte optie

Luisteraar Nick van Hussen maakte zelf een gewelddadige situatie mee. "Mensen klagen erover, maar doen er dan vervolgens helemaal niets aan.", zegt hij. "Niets doen is een heel slechte optie. Dan wordt het alleen maar erger." Kooiman waarschuwt hier juist voor: "Het is heel moedig en dapper dat mensen elkaar proberen te helpen, maar er is soms onvoorspelbaar gedrag. Soms is het veiliger voor jezelf om de politie het werk te laten doen."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie