Binnenland
KRO-NCRV

Frits Barend over supportersgeweld: 'Er moet een keiharde meldplicht komen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Frits Barend over supportersgeweld: 'Er moet een keiharde meldplicht komen'

Als voetbaljournalist in Engeland moest Frits Barend geregeld rennen voor zijn leven voor het geweld van supporters. Inmiddels hebben ze daar zelfs geen hekken meer in het stadion nodig. En dat komt volgens Barend allemaal door de meldplicht.

Video niet beschikbaar

Gemeenten kunnen de vergunning voor een wedstrijd intrekken, er zijn stadionverboden, gebiedsverboden, groepsverboden, alcoholverboden, vervoersregelingen, boetes, netten in het stadion en een wedstrijd kan worden stilgelegd. Maar het enige dat écht werkt is een meldplicht, zegt Barend bij Spraakmakers. "Engeland was het ergste en daar is het nu beter."

Supporters die zich eerder misdragen hebben, moeten zich dan tijdens de wedstrijd bij de politie melden. "Als je dit overtreedt, krijg je een boete van 500 pond." Daarbij pleit Barend voor de afschaffing van de bivakmuts. "Achter die mutsen, gebeuren de ergste dingen."

N.E.C.

Bij de Nijmeegse voetbalclub N.E.C. ging het het eind 2021 mis bij de derby met Vitesse. De club van algemeen directeur Wilco van Schaik kreeg toen 15.000 euro boete, maar heeft daar inmiddels hard op doorgepakt. "Ik denk dat je continu in gesprek moet zijn met supporters. Ik zit maandelijks om de tafel met de supportersverenigingen. Dan hoor je wat er leeft, maar dan kun als club ook duidelijk maken wat de regels zijn."

De supporters die in het stadion over de schreef gaan, doen dat vaak ook in de stad. Daarom heeft de club samen met de gemeente en politie deze jongens in het vizier. "Dan nodigen we ze uit om ze te laten weten dat ze op de radar staan. Soms schrikken ze daarvan, soms ook niet."

'Niks meer te verliezen'

Volgens Van Schaik hebben sommige gasten niks meer te verliezen. "Ze zitten in de schuldhulpverlening en aan de drugs en hebben nog maar een ding: dat is hun voetbalclub. Als daar wat mee gebeurd, is het net of je hun kind aanraakt."

Deze groep kan ook de voetbalclub niet meer bereiken, maar supporters die ze nog wél kunnen bereiken proberen ze te betrekken bij de club. Daarnaast "handhaven we keihard", zegt Van Schaijk. "We hebben een camerasysteem die elke neushaar ziet. Dus ga je bij ons over de schreef, dan heb je een stadionverbod. Dan ben je klaar."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie