'Een vleestaks is een moralistische en selectieve gelijkheb-boete'
- Nieuws
- 'Een vleestaks is een moralistische en selectieve gelijkheb-boete'
[NTR] Met de verkiezingen in zicht pleiten critici voor een accijns op vlees. Want goedkoop vlees bij de supermarkt zou ten koste gaan van het milieu. Is vleestaks de oplossing? In het debatprogramma Kwesties vanavond aandacht voor dit onderwerp. Columnist Annabel Nanninga alvast een voorschot op de uitzending.
Dierenrechtenactivisten willen graag dat wij zo min mogelijk dieren doodmaken en oppeuzelen. Milieuactivisten willen graag dat wij zo min mogelijk grondstoffen verbruiken en zo min mogelijk troep maken. Voor beide standpunten valt iets te zeggen. Een varken kan er niets aan doen dat hij zo voortreffelijk smaakt, en daarbij heeft het zwijn ook nog eens de pech een heel sociaal en intelligent wezen te zijn; wat het fokken, ophokken en vermoorden van zo’n dier veel zieliger maakt dan het kweken en slachten van kippen, of, nog stompzinniger organismen, planten.
Daar komt nog bij dat dieren niet leven van lucht. Een koe of varken moet eten en derhalve consumeert slachtvee voedsel dat wij mensen ook rechtstreeks zelf hadden kunnen opeten, in plaats van de tonnen mais en graan die via de veestapel worden omgezet in aanmerkelijk minder tonnen vlees.
Tel daar bij op de liters en liters water, de hectaren landbouwgrond, de mestproductie en CO2-uitstoot, de energie voor transport, koeling en bereiding en de pesticiden voor het veevoer die nodig zijn om al dat vlees eetbaar op ons bord te krijgen.
Vlees eten is niet dier- en milieuvriendelijk. Daar hebben actiegroepen gelijk in.
Maar ja.
Gelijk hebben heeft soms weinig sjeu. Zit je daar, met je gelijk en je bordje tofu. Komt u mij niet aan met verhalen over vegetarische variaties; ik probeerde de baksels van de Vegetarische Slager (inmiddels innig verstrengeld met Unilever, tot zo ver de mooie idealen, de kassa rinkelt haar dwingende lokroep!) en die rommel is niet te vreten. Daarbij is vervanging eindig: een plantaardige gehaktbal, soit, maar de sensatie van een karbonaadje is niet in Quorn te boetseren en de gedachte aan de soja-met-zoutwater-nabootsing ener oester doet mij rillen. Een dagje iets met kaas of ei, prima, maar vlees hebben we nodig en is derhalve geen luxe-artikel zoals tabak of alcohol.
Een taks omdat het slecht is voor het milieu of zielig voor de dieren is volkomen arbitrair en komt voort uit gelijkheb-fundamentalisme. Koffie slurpt ook enorm veel water en energie om te produceren. Waar men tofu verbouwt kan geen pandabeertje ravotten. Sowieso, op de plek waar uw huis staat had ook een boom kunnen groeien. En wie zegt dat de boerenkool die u vanavond al dan niet met vegetarische fopworst naar binnen schuift, niet net zo goed als avondmaal voor een veldmuizengezin had kunnen en moeten dienen?
Mensen zijn gebouwd om vlees te eten. Het consumeren ervan is geen luxe. Laat staan iets dat bestraft moet worden met een gelijkheb-taks, verzonnen door even moralistische als selectieve boete-uitdelers uit het activistische circuit. Ja, we eten te veel vlees en nee, we gaan niet verantwoord om met dieren en met de productie van hun voeder. Dat kan allemaal beter. Maar ik heb desondanks liever een ribeye, dan gelijk.
Kwesties (NTR) is er zondagavond vanaf 20.00 uur op NPO Radio 1