Binnenland
NOS

Hoogbejaarde Mahathir Mohamed (92) werpt zich in Maleisische verkiezingsstrijd

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoogbejaarde Mahathir Mohamed (92) werpt zich in Maleisische verkiezingsstrijd

92 jaar is hij inmiddels, maar dat remt de hoogbejaarde Mahathir Mohamad niet om zich in de verkiezingsstrijd in Maleisië te werpen. Hij was al 24 jaar premier, maar sinds 2003 is hij niet meer aan de macht. Nu wil hij de van corruptie verdachte premier Najib Razak verslaan.

"Hij is de leider die Maleisië groot en modern heeft gemaakt", legt correspondent Michel Maas uit in het NOS Radio 1 Journaal. De huidige premier maakt er volgens hem een zooitje van. "Die staat vooral bekend om corruptie en een miljardenschandaal." Zo zou hij voor 15 miljoen dollar aan overheidsgeld besteed hebben aan juwelen voor zijn vrouw.

Hoogbejaarde Mahatir Mohamed (92) werpt zich in Maleisische verkiezingsstrijd

"Hij werd een beetje geliefd en gevreesd als premier. Hij deed wat hij nodig vond, maar was daardoor wel wat autoritair. Hij liet zich niet afleiden door zaken als mensenrechten en oppositie", aldus Maas. Mohamad liet onder meer oppositiepolitici arresteren.

Vriend van het Westen, ondanks uitspraken

Internationaal was hij niet onomstreden. Zo zei hij dat het Westen de aanslagen van 11 september 2001 aangreep om moslimlanden aan te vallen en na de arrestatie van de Iraakse president Saddam Hoessein om hem in het proces bij te staan. "Hij zei ook eens dat uit het Westen alleen maar oorlog, genocide en homoseksualiteit voortkwam."

"Desondanks werd hij door het Westen ook als vriend gezien, omdat de gematigde moslim de radicale islam in zijn land onder de duim hield."

Nu gaat hij dus de oppositie in, die nota bene geleid wordt door iemand die hij zelf ooit in de gevangenis zette. "Dat zegt wel hoe pragmatisch hij is", aldus Maas.

De correspondent vermoedt dat de 92-jarige wel kans maakt om zittend premier Razak te verslaan. "De huidige premier is behoorlijk nerveus, hoewel hij wel het gehele partijapparaat achter zich heeft. Maar als iemand het kan, dan is hij het wel."

Mahathir Mohamed in jongere jaren (1997)

Ster advertentie
Ster advertentie