Binnenland
NOS

Hoe zorgen we voor homoacceptatie in het voetbal?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe zorgen we voor homoacceptatie in het voetbal?

Orkun Kökçü heeft zondagmiddag niet de aanvoerdersband van Feyenoord gedragen in de uitwedstrijd tegen AZ. De Turkse international doet dat uit religieuze overwegingen. Vanwege Coming Out Week dragen alle captains in de Eredivisie een band in de kleuren van de regenboog. Trainer Arne Slot loste het voorval op, maar verontwaardiging blijft. Agnes Elling is sportsocioloog van het Mulier Instituut en doet onderzoek doet naar homoacceptatie in het voetbal. Ze vertelt erover in Nieuws en Co. Ook Azzedine Karrat, imam bij het Islamitisch Cultureel Centrum Leidsche Rijn in Utrecht, vertelt wat hij vond van de reactie van Kökçu.

Hoe zorg je voor homoacceptatie in het voetbal?

Machocultuur in voetbal

Elling is blij met de regenboogbanden die de KNVB inzette, maar blijft ook kritisch. "Het is belangrijk dat we zien dat er nog stappen te zetten zijn en daar is de weigering van Kökçu er een van. Soms denken we dat we er al zijn in de samenleving en dan zal het in het voetbal ook wel loslopen. Of soms zullen mensen denken, pff, waarvoor zoveel aandacht voor dit onderwerp? Het is een campagne, wat betekent het nou? Maar het is een aanvoerdersband en dat straalt respect uit. En we zien dat het toch niet even makkelijk is voor iedereen om deze regenboogband te dragen."

Elling is blij met de oplossing die Arne Slot vond. Hij wees een ander teamlid aan als aanvoerder die dag. Volgens Elling zijn voetballers vaak huiverig om publiek aan te spreken die hardop homofobische liederen zingen. De spreekwoorden zijn een groot deel van de voetbalcultuur. "We hebben spelers bevraagd en die zeggen dat de liedjes niet zo worden bedoeld en dat het om geintjes gaat. De spelers zijn zeker huiverig om daar strenger tegen op te treden, terwijl wij wel denken dat dat nodig is, net als dat er tegen racistische spreekwoorden wordt opgetreden. Spelers geven ook aan dat het niet perse aan het publiek ligt, maar ook de machocultuur in voetbal als geheel", zegt Elling.

Ruimte geven

Imam Karrat heeft een andere mening over de weigering van de band door Kökçu. "Ik vind het persoonlijk een prima reactie. Ik vind het problematisch als we iemand bepaalde ideeën gaan opleggen. Hij is een individu en hij maakt zijn eigen keuzes. Als dat zijn keuze en zijn manier van uiting is, kunnen we dat alleen maar respecteren. Hij toont zijn respect, hij doet dat alleen op een andere manier. Dat kunnen we als samenleving alleen respecteren." Ook Karrat vindt dat de club de situatie netjes heeft aangepakt. "Ze hebben alsnog de ruimte gegeven om iemand zijn eigen mening te laten hebben."

Karrat vergelijkt de situatie van Kökçu met Max Verstappen. Hij wilde niet knielen voor de Black Lives Matter beweging voor een Grand Prix wedstrijd. "Ook hij wilde zijn respect op een andere manier tonen. Er zijn verschillende overtuigingen en verschillende geloven, maar desondanks kunnen we in vrede en harmonie met elkaar leven", zegt Karrat.

item regenboogband

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie