Binnenland
BNNVARA

Statiegeld na flessen en blikjes nu ook op koffiemokken

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Statiegeld na flessen en blikjes nu ook op koffiemokken

Koffiemokken met statiegeld, oftewel de 'Billie Cups', zijn een groot succes in België. Emmy van Daele, onderzoeker aan de Universiteit Wageningen, wil dit statiegeld-concept ook in Nederland uitrollen, vertelt zij in Vroege Vogels. Maar, hoe werkt dat eigenlijk?

Wageningen is de eerste stad in Nederland met een herbruikbaar beker-systeem. In 2019 is het idee van de Billie Cups in België ontstaan als een reactie op de miljoenen wegwerpbekers die jaarlijks worden gebruikt en vaak verdwijnen in het zwerfafval. Het systeem achter de Billie Cups is eenvoudig. Voor één euro statiegeld krijg je een herbruikbare beker. Die kun je opnieuw gebruiken of weer inwisselen voor een euro.

Statiegeld op blik en fles

Vanaf deze zomer komt er statiegeld op kleine plastic flesjes. Daarnaast maakte staatssecretaris van milieu, Stientje van Veldhoven, deze week bekend dat eind 2022 definitief statiegeld komt op blikjes. Dat betekent dat je vanaf 2023 15 cent statiegeld betaalt op ieder blikje. Met deze invoering komt er een einde aan de al 20 jaar durende discussie over statiegeld. De herbruikbare koffiemokken kunnen een mooie aanvulling zijn op dit statiegeldrijtje.

Afspraken die Van Veldhoven met het bedrijfsleven maakte om het aantal kleine plastic flesjes en blikjes wat in het milieu beland met 70-90% af te laten nemen, werden niet nagekomen. Sterker nog, uit onderzoek blijkt juist dat het aantal blikjes in het milieu in 2020 voor het tweede jaar op rij is gestegen.

25 olympische zwembaden vol

Jaarlijks worden in Nederland zo'n 900 miljoen kleine plastic flesjes verkocht. Naar schatting 100 miljoen daarvan belanden in het milieu. De inschattingen zijn dat met dit statiegeldsysteem 90% van de plastic flessen, zowel klein als groot, wordt ingeleverd. Van de 2 miljard blikjes die jaarlijks worden verkocht in Nederland, belanden er circa 150 miljoen bij het zwerfafval. Dat zijn zo'n 25 olympische zwembaden vol, volgens Van Veldhoven.

Billie Cups in Nederland

Sinds enkele weken zijn de herbruikbare bekers op verschillende plekken in Wageningen te koop. Het is de eerste stad in Nederland die meedoet met het Billie Cup initiatief. Inmiddels hebben andere Nederlandse gemeenten als Arnhem, Utrecht, Schagen, Haarlem en Leiden ook interesse getoond voor de Billie Cups.

Statiegeld koffiekop

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie