Binnenland

Cubaanse oud-leider Fidel Castro (90) overleden

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Cubaanse oud-leider Fidel Castro (90) overleden

[NOS] De Cubaanse oud-leider Fidel Castro is afgelopen nacht op 90-jarige leeftijd overleden, zo heeft zijn broer, president Raúl Castro bekendgemaakt op de Cubaanse staatstelevisie. Castro leidde de revolutie die in 1959 een eind maakte aan de dictatuur van Batista.

Hij vestigde een communistisch regime, dat zich nauw verbond met de Sovjet-Unie. Tot 2008 leidde hij Cuba met harde hand. Daarna nam zijn vijf jaar jongere broer Raúl het roer over.

De laatste tien jaar kampte Castro met een slechte gezondheid. Hij onderging een aantal operaties en verdween herhaaldelijk lang uit het publieke leven. Maar steeds weer dook hij op en bleef hij zich strijdbaar uitspreken over zijn aartsvijand, de Verenigde Staten.

Fidel Castro zal op zijn eigen verzoek worden gecremeerd, kondigde een geëmotioneerde Raúl Castro aan. Hij zei dat de Cubanen later vandaag geïnformeerd worden over de gang van zaken rond het afscheid van zijn oudere broer. Raúl Castro beëindigde zijn bekendmaking met de revolutionaire oproep "voor altijd de overwinning".

Raketcrisis

Begin jaren zestig liepen de spanningen met de Verenigde Staten, die zeer bezorgd waren over het nabijgelegen Russisch-gezinde Cuba, en het bewind in Havana hoog op. Nadat Cubaanse ballingen in 1961 met behulp van de CIA een mislukte invasie hadden gepleegd, plaatste de Sovjet-Unie kernraketten op het eiland. De VS ontdekte dat in 1962 en president Kennedy eiste dat Russische schepen met onderdelen terugkeerden en de raketten werden ontmanteld. Na twee weken van hoogspanning kwamen Moskou en Washington tot een vergelijk, en ebde de oorlogsdreiging weg.

Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991 raakte de Cubaanse economie in grote problemen. Het land leed daarnaast zwaar onder het bijna vijftig jaar durende Amerikaanse handelsembargo. Door toedoen van president Obama is dat embargo eerder dit jaar opgeheven.

Vandaag op NPO Radio 1 veel aandacht voor het overlijden van Fidel Castro

Ster advertentie
Ster advertentie