Binnenland
AVROTROS

Werkt een boete tegen appen op de fiets? 'Mensen zien het gevaar niet'

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Werkt een boete tegen appen op de fiets? 'Mensen zien het gevaar niet'

Een fietser zonder handen aan het stuur, met alle aandacht gericht op het schermpje in zijn handen. Vanaf komende maandag moet het verleden tijd zijn, want appen op de fiets is gevaarlijk en eist zelfs levens. Daarom krijgen volwassenen 95 euro boete, en gaan jongeren iets minder dan de helft betalen. Maar is het genoeg? Experts bespreken het appverbod in Radio EenVandaag.

Michael Kulkens zich, sinds zijn zoon Tommy Boy verongelukte, in voor een appverbod. Tommy Boy overleed in 2015 toen hij met zijn telefoon in zijn hand op de fiets een weg overstak en door een automobilist werd geschept. Kulkens geeft nu voorlichting aan scholieren, die vaak niet beseffen hoe gevaarlijk het appen op de fiets is.

Nu ook de wet

Kulkens is erg blij dat het verbod maandag ingaat. "We geven voorlichting over het feit dat appen op de fiets gevaarlijk is, maar als de wet zegt: het mag wel, dan kom je nog niet ver."

Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland is het met hem eens. "Uit cijfers weten we dat er enkele tientallen doden per jaar door vallen, en enkele honderden ernstig gewonden." Toch is het probleem van appen op de fiets volgens hem groter. "Uit eigen waarneming kan je wel zien dat er veel meer aan de hand is. Je ziet het iedere dag gebeuren, en in de auto trouwens ook."

Herhalen, herhalen, herhalen

Stomphorst denkt dat de ernst van de situatie niet tot iedereen doordringt. "Vaak komen mensen er veilig mee weg, maar het zou uit jezelf moeten komen om het niet te doen." Het verbod kan mensen hopelijk bewust maken, maar dat gaat wel tijd kosten, denkt hij. "Mensen rijden ook nog steeds door rood licht, of geven geen richting aan."

Ook Kulkens denkt niet dat het verkeer direct veiliger wordt. "Maar je moet dat wel gaan bereiken door te handhaven, en te herhalen, herhalen, herhalen. Mensen moeten weten dat dit verbod speelt. Elke dag weer bewustwording meegeven, daar gaat het om."

Het appverbod op de fiets: gaat het werken?

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie