Binnenland
NOSNTR

Rechter zet streep door gasproject boven Schiermonnikoog: wat betekent de uitspraak voor de gasvoorraad?

foto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Rechter zet streep door gasproject boven Schiermonnikoog: wat betekent de uitspraak voor de gasvoorraad?

De gasboringen boven Schiermonnikoog gaan voorlopig niet door. Door een beslissing van de rechter kan er niet worden begonnen met de bouw van een boorplatform. Volgens de rechter voldeed het project niet aan juridische en milieunormen om de natuur te beschermen. Milieuorganisaties hadden de rechtszaak aangespannen. Wat de uitspraak betekent voor de gasvoorraad in Nederland?

Rechter zet streep door gasboorvergunning boven Schiermonnikoog

Video niet beschikbaar

"De uitspraak is interessant, want een paar dagen geleden was er in de Eerste Kamer een discussie over het sluiten van het Groninger veld", zegt René Peters van TNO in Nieuws en Co. "De staatssecretaris werd toen opgeroepen om in ieder geval de gaswinning uit de Noordzee op peil te houden." Door dit soort uitspraken maakt Nederland zich volgens Peters meer afhankelijk van buitenlands gas.

Platform

Volgens Peters heeft het bedrijf achter de vergunning er van alles aan gedaan om stikstof- en CO2-uitstoot te verminderen tijdens het produceren van gas. "Eigenlijk door het platform aan te sluiten aan een windmolenpark, daardoor zal tijdens de productieperiode nagenoeg geen uitstoot zijn van CO2 en fijnstof. Deze discussie gaat vooral over de emissies tijdens de aanleg."

Hij vergelijkt de situatie met het project Porthos, waarbij CO2 van onder andere raffinaderijen wordt opgeslagen in een leeg gasveld 20 kilometer uit de kust. "Tijdens de aanleg van het project is er nog wel wat uitstoot. De discussie is of je dat nog wel echt kan minimaliseren, daar ligt volgens mij nu een oproep voor naar het bedrijf. Om daar nog aanvullende maatregelen te treffen."

Reactie Schiermonnikoog

"We leven hier in een heel mooi kwetsbaar natuurgebied, UNESCO-werelderfgoed, en dat proberen wij te beschermen", vertelt Ineke van Gent, burgemeester van Schiermonnikoog. "Het is hier al heel druk. Dat houdt niet op boven de Waddeneilanden, we vinden het een heel slecht idee."

De uitspraak van vandaag sluit niet definitief het boren uit. Van Gent ziet liever dat het energiebedrijf gaat investeren in duurzame hernieuwbare energie. "Het gaat een aantal jaar duren voordat dat gas werkelijk operationeel is en gebruikt kan worden. Dan denk ik: laten we die tijd gebruiken om in hernieuwbare energie te investeren."

Duurzame energie

Peters snapt dat milieuorganisaties en Van Gent wijzen naar hernieuwbare energie. "De realiteit is dat met het sluiten van het Groninger veld, en mogen er op land geen nieuwe gasvelden worden ontwikkeld, zolang we nog gas gebruiken dat meer gas moeten halen uit verre landen. Aardgas uit Amerika, die hebben een grotere CO2-uitstoot, en daarmee is het klimaat ook niet gered. We hebben dan een grotere uitstoot van CO2. We exporteren eigenlijk het CO2-probleem naar het buitenland."

NC gasproject

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie