Binnenland
NOS

Mannen en vrouwen worden medisch anders behandeld: 'Ik weet niet of dat goed is of niet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mannen en vrouwen worden medisch anders behandeld: 'Ik weet niet of dat goed is of niet'

Mannen met een bepaald type kanker krijgen vaker een andere behandeling dan vrouwen. Dat komt naar voren in een onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland. Bij mannen wordt geprobeerd de tumor te verkleinen, terwijl bij vrouwen de behandeling zich vaker richt op pijnbestrijding. De vraag rijst of dit wel de bedoeling kan zijn.

"Ik weet niet of dat goed is of niet", zegt Toine Lagro-Janssen, emeritus hoogleraar Vrouwenstudies Medische Wetenschappen aan het Radboud UMC en oud-huisarts, in NOS Met het Oog op Morgen. "Wat ik wel weet is dat het goed is dat we nu cijfers hebben. Maar ik weet niet wat de omstandigheden zijn waarom vrouwen en mannen voor een andere behandeling kiezen."

Verder onderzoek

Om daar meer over te weten te komen, moet er verder onderzoek worden gedaan, vindt Lagro-Janssen. "Dan kunnen we kijken of de verschillen die gemaakt zijn weggewerkt moeten worden, of dat het goede verschillen zijn en we ermee door kunnen gaan. Maar de vraag wat er achter dit verschil zou kunnen zitten, weet ik niet."

Zelf is Lagro-Janssen al sinds 1996 bezig met sekseverschillen in ziekte en gezondheid. In die 27 jaar is er al een stuk meer over bekend. "Op een aantal punten die toen al werden aangegeven, hebben we ons kunnen verdiepen. Als je kijkt wat er toen eigenlijk al werd aangestipt, bijvoorbeeld over hart- en vaatziekten. Daar weten we nu veel meer van."

ADHD en autisme

Ook op het gebied van ADHD en autisme is er meer bekend, vertelt Lagro-Janssen. "Wat we eigenlijk altijd hebben geleerd is dat ADHD meer voorkomt bij jongens. Maar bij volwassenen zagen we dat het aantal gelijk lag bij zowel jongens als meisjes. Dat laat dus zien dat het bij meisjes werd gemist, omdat de verschijnselen anders zijn."

Dan gaat het om dromerige meisjes en meisjes die kletsen. "Dat is een heel groot verschil met jongens die rondlopen, zitten te tikken en motorisch actief zijn", aldus Lagro-Janssen. "Die zijn veel eerder gediagnosticeerd. Nu weten we dat het heel prettig is om de symptomen bij meisjes vroeg te ontdekken, want anders kan je er op latere leeftijd last van hebben."

oog behandeling

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie